thumb

Nezdařený vstup mužů do CEV Cupu.

9. 11. 2022

Po úvodním utkání CEV Cupu zavládlo u volejbalistů Dukly velké zklamání

Volejbalový klub Dukla Liberec v úvodním utkání CEV Volleyball Cupu 2023 v šestnáctifinále nastoupil doma proti klubu Chenois Ženeva, který je aktuálním lídrem švýcarské nejvyšší soutěže. Ani Dukla letos nehraje vůbec špatně. Pouze dvakrát z devíti utkání se musela sklonit před výkonem svého soupeře a dle procentuálního hodnocení je na druhém místě za Karlovarskem, které v Liberci zvítězilo 3:2. Hosté ze Švýcarska v Liberci předvedli velmi bezchybný výkon podložený bojovným výkonem v poli, s přesným zakončením a zaslouženě si do odvety odváží vítězství 1:3 na sety. Postupující z tohoto duelu se v osmifinále střetne s vítězem dvojutkání Galatasaray HDI Sigorta Istanbul (TUR) a Union Raiffeisen Waldviertel (AUT).

VK Dukla Liberec – Chênois Volley Geneve 1:3 (26:24, 20:25, 22:25, 23:25)

Rozhodčí: Djordje Stevanovic (SRB), Theodora Kiriopoulou (GRE), náhradní rozhodčí René Činátl, na čarách Jiří Čermák, Petr Pavlovič, delegát utkání Maciej Gawlowski (POL)

Počet diváků: 492

Sestavy (od zóny I):

Dukla: Marcel Lux (24 bodů), Šimon Krajčovič (5), Filip Gavenda (12), Lukas Demar (6), Kruno Nikačević (5), Lukáš Ticháček (5), libera Silver Maar, Jan Pavlíček. Střídali: Lubomír Staněk, Šimon Bryknar, Jakub Veselý (4), Nivaldo Diáz Gómez (16)

Chênois: Felipi Rammé (15 bodů), Daniel Urueña (16), Strahinja Brzaković (31), Ludvik Simonin (3), Dejan Radić (8), Robin Rey (2), libera Julian Fischer, Victor Aye. Střídali: Denis Abramov, Mathis Jucker

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec):„Myslím si, že jsme dnešní utkání si prohráli sami. Určitě jsme měli dohrát tento čtvrtý set s takovouto bodovou převahou (18:11), to je prostě naše neomluvitelná chyba. Je mi jedno, jestli oni dobře podávali nebo ne, my to musíme dohrát, jestli chceme hrát o medaile v naší soutěži nebo v Evropě. Naše první kolo v poháru jsme chtěli projít a prostě tyto naše chyby se neodpouští – to je naše chyba.“  

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Pro mě je dnešní utkání velkým zklamáním. Takto se určitě nehraje za Duklu. Dnes tam nebyl týmový výkon, jsem velmi zklamán. Musíme začít každý sám u sebe a začít znova od nuly.“

Robin Rey (kapitán Chênois Volley Geneve): „Byl to opravdu těžký a intenzivní zápas. Jsme teď ve výhodě. Jsme rádi za výhru 3:1.

Marco Campeli (trenér Chênois Volley Geneve): „Jsem moc rád, že se nám podařily ve čtvrtém setu důležité věci, ale uvědomuju si, že je to jen první krůček. Až k nám příští středu přijede Dukla, tak se bude snažit to vše zvrátit. Všechno je ještě otevřené.

Popis utkání:

Hosté se představili pouze v desíti hráčích z důvodu vysoké marodky a od úvodu jsou víc jak vyrovnaným soupeřem domácí Dukle. Až do stavu 6:6 je stav naprosto vyrovnaný a k vidění jsou velmi pěkné výměny. Až dvojblok v provedení Filip Gavenda a Šimon Krajčovič posílá Duklu do dvoubodového vedení (8:6). Po změně podání zaznamenáváme první eso utkání a je vyrovnáno (8:8 – eso Felipi Rammé). I další bod patří hostům, kteří vytloukají blok Dukly a dostávají se do nepatrného vedení. Po jednobloku Peruánce Daniela Urueña hosté zvyšují své vedení (12:14) a domácí trenér Martin Demar zastavuje hru oddechovým časem. Po odpočinku Marcel Lux z vysoké výšky zastavuje příděl bodů na straně hostů a hra se nám opět vyrovnává. Dukla přitvrzuje na útoku a hosté se zdatně brání a po jednom z chycených míčů opět zvyšují své vedení. Strahinja Brzaković chytrým úderem do ostré diagonály zvyšuje vedení na 16:19 a máme tu druhý time out Dukly. Domácí volejbalisté snižují náskok Švýcarů při podání Kruno Nikačeviće, kdy se hned z první prosazuje Marcel Lux a i hosté si žádají oddechový čas (19:20). Další parádu na útoku předvádí Marcel Lux, krásným lobem z hlavního kůlu po lajně vyrovnává na 20:20. I další plusový bod patří Marcelovi Luxovi, který chytře vytlouká zalívkou švýcarský blok a domácí vedou 22:21. První setbol utkání zaznamenává Filip Gavenda smečí podél bloku (24:23). Další vytlučený blok Dukly v tomto utkání a je vyrovnáno. Filip Gavenda dostává další nabídku od Lukáše Ticháčka a tentokrát tvrdě po dlouhé diagonále získává druhý setbol a jde na podání. Prudce umístěný míč ze zóny šest do zóny pět hosté jen odrážejí na tribunu a domácí získávají první sadu v poměru 26:24.

Druhý set začíná velice dobře Chênois. Plachtivé podání Daniel Urueña znamená eso a vedení 0:2. Dukla ale velmi rychle vyrovnává kvalitní smečí (2:2) a boj o každý bod opět začíná. Ani jednomu družstvu se nedaří získat dvoubodové vedení a až do stavu 10:10 je vyrovnáno. Až blok Brazilce Felipi Rammého dovoluje hostům získat dvoubodové vedení (10:12). Po rolované zalívce stejného hráče hosté opět získávají plusový bod a Dukla žádá time out (11:14). Po bloku Peruánce Daniela Urueña již hosté vedou o čtyři body (11:15). Naštěstí i Dukla umí blokem skórovat. Marcel Lux snižuje na rozdíl dvou bodů (13:15). Přesná souhra středem posílá hosty v samotné koncovce do čtyřbodového vedení (19:23 - Daniel Urueña, time Dukla). V další mezihře se na bloku prosazuje Felipi Rammé a hosté se radují z prvního setbolu druhé sady (19:24). Nivaldo Diáz Gómez z pipe odvrací konec setu. Druhý setbol si Švýcaři pohlídali. Srb Strahinja Brzaković z hlavního kůlu se nemýlí a máme vyrovnáno 1:1 na sety.

Přísný verdikt hlavního rozhodčího posílá hosty do vedení 1:3 (hráč Dukly hrál obouruč vrchem na straně hostů). To vyhecovalo na podání Marcela Luxe, který tvrdým servisem po lajně vyrovnává, a když Nivaldo Diáz Gómez zablokuje útok hostí, domácí vedou 4:3. Další bod blokem přidává Kruno Nikačević a domácí odskakují o dva body (8:6). Po neuvěřitelně dlouhé a velmi pěkné výměně se prosazuje na útoku Filip Gavenda a hosté si rychle berou svůj první oddechový čas ve třetí sadě (9:6). Hosté blokem snižují na jediný bod (9:8 - Daniel Urueña), ale Marcel Lux přesnou dlouhou diagonální smečí vrací tříbodové vedení Dukle (11:8). Horší příjem hosté trestají a jsou opět jediný bodík za Duklou (11:10). Marcelovi Luxovi se dnes na podání daří, další jeho projektil libero hostí nezkrotilo a Dukla se vrací do tříbodového vedení (14:11). Hosté oplácí Dukle stejnou mincí. Tvrdé podání Strahinja Brzakoviće se odráží od přijímajícího hráče Dukly a míč končí mimo dosah hráčů a domácí žádají time (14:13). Dělové podání Filipa Gavendy znamená přímý bod a Dukla opět bodově uniká (17:14). Snad první chyba na útoku Dukly v tomto setu dovoluje hostům snížit na 18:17. Strahinja Brzaković ostrou diagonálou v samotné koncovce vyrovnává na 19:19. I další bod získávají hosté. Míč odehrán obouruč spodem končí mimo hrací plochu a domácí trenér Martin Demar žádá oddechový čas (19:20). Chytrost Srba Strahinja Brzakoviće na útoku slaví úspěch. Podruhé za sebou vytlouká blok Dukly a hosté vedou o dva body (20:22). První setbol získává Chênois po další chybě na útoku domácího smečaře (22:24). Hned první setbol třetí sady blokem (Srb Dejan Radić) proměňují hosté a ujímají se vedení 1:2 na sety.

Do čtvrtého setu přichází posílit obranu na síti v domácím dresu nejzkušenější hráč Jakub Veselý a hned si připisuje útokem dva body (2:1). Třetí bod přidává hned z první po špatném příjmu podání Nivaldo Diáz Gómez. Následuje eso Marcela Luxe a domácí hráči odskakují o tři body (4:1). Marcel Lux z pipe navyšuje vedení Dukly na 7:3. Hosté vše hrají přes svého univerzálního hráče Strahinja Brzakoviće, který s velkou lehkostí pokládá jeden míč za druhým přesně na lajny a máme vyrovnáno (7:7)) – time Dukla). Po time Strahinja Brzaković přidává další bod a hosté jsou velmi rychle ve vedení (7:8). Vedení hosté neudrželi dlouho. Dobře postavený blok Dukly slaví úspěch a máme tu oddechový čas i na druhé straně (12:10 – blok Marcel Lux). Snad první chyba na útoku Strahinja Brzakoviće přidává další bod Dukle (13:10). Po dalším bodovém bloku Dukly (Jakub Veselý) hosté nečekaně startují na rozhodčího, ale ten si rychle sjednává respekt a Lukáš Ticháček pokračuje na podání. A pokračuje velmi dobře. Jeho kraťas padá na zem a hosté v krátkém časovém sledu opět zastavují hru oddechovým časem (15:10). Hosté začínají ztrácet na jistotě a opouští je jejich přesná strojová hra. Další aut Strahinja Brzakoviće a domácí jsou ve vedení 16:10. Čisté eso Marcela Luxe navyšuje vedení Dukly (18:11), až podání Strahinja Brzakoviće trochu uklidňuje hosty (18:13 – eso). Při podání Robina Rey se hosté prosazují středem sítě a přibližují se na rozdíl tří bodů (22:19 – time Dukla). Hosté sází vše na tvrdé podání, které jim 100% vychází. Dvě rychlá esa Felipi Rammého a blok Daniel Urueña znamená vyrovnání čtvrté sady (23:23). Po smeči do těsného autu se hosté radují z prvního mečbolu. Utkání ukončuje Strahinja Brzaković z vedlejšího kůlu ostrou diagonálou a je konec utkání. Hosté vítězí 1:3 na sety.

 

Autor: Zdeněk ŠOLC