thumb

Mužská složka prohrává na domácí půdě s Brnem

28. 11. 2021

VK DUKLA LIBEREC – VOLEJBAL BRNO

PEREX – V 10. kole dnes přivítá Dukla Liberec Volejbal Brno. Brno je v průběžné extraligové tabulce na sedmém místě o tři body před domácí Duklou. V případě, že Dukla obhájí domácí neporazitelnost a získá plný počet bodů, posune se s lepším počtem vítězství před dnešního soka. Brno má za sebou velmi těžké středeční utkání v ČP poháru, kde podlehlo doma Ostravě 2:3 na sety a prohrálo i ve zlatém setu a z poháru je venku. Dnes Brno poprvé představí novou posilu z Ruska, diagonálního hráče (Sergey Loktionov). I bez nové posily dokázalo Brno obrátit velice nepříznivý stav a získat v dramatické koncovce první sadu. I druhý set patří hostům, když od stavu 18:18 bylo lepším týmem. Až ve třetím setu Dukla dokázala vybojovat koncovku a snížit. Dukla slibně vstoupila do čtvrté sady, ale od poloviny setu mělo Brno jasně navrch a Dukla poprvé doma prohrává.

č.: 11056 dne: 27.11.2021 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec – Volejbal Brno 1:3 (28:30, 21:25, 25:23, 18:25)

Rozhodčí: Lukáš Spáčil a Tomáš Buchar; delegát utkání Kamil Renčín

Počet diváků: 420

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Demar Lukas, Pražák Jan, Pavicevic Milutin, Gomez Diaz, Veselý Jakub, Bartůněk Libor, libero Kopáček Václav a Pavlíček Jan. Střídali: Staněk Lubomír, Janků David, Křesťan Filip, Leikep Libor

Hosté: Zmrhal Marek, Crins Hiago Augusto Domingues, Drahoňovský Matouš, Hrazdira Michal, Klajmon Jakub, Truong Duc Luan, libero Lžičař Jakub. Střídali: Jakubec Vít, Janečka Jakub, Toman Matyáš, Loktionov Sergey

Vyjádření:

Domácí:

Jakub Veselý (kapitán VK Dukla Liberec): Pro nás je dnešní utkání velkým zklamáním. S dnešními body jsme počítali do dalšího průběhu sezóny. Navíc jsme si utkání prohráli prvním setem, kdy to máme krásně rozjeté, stejně jako v minulých zápasech. Vedeme o několik bodů a jdeme do koncovky setu a tu koncovku prostě psychicky nezvládneme. Musíme už konečně něco změnit, protože takto už dál nejde.

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): Myslím si, že rozhodující byl první set, kde jsme prohospodařili sedmibodový náskok. Brno zde bylo odvážnější na servisu a dostalo nás pod tlak. Podle mě jsme to potom neustáli psychicky. Byly zde i šance to utkání otočit, ale ty jsme nevyužili. Dnes jsme navíc strašně špatně bránili. Jak na bloku, tak v poli. Brno v pohodě ztrátovalo a dohrálo si dnešní utkání za tři body.

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): V prvním setu jsme začali velmi nervózně. Potřebovali jsme setřepat porážku s Ostravou v ČP. Potom jsme si řekli, že už zde nemáme co ztratit a šli jsme do všech míčů naplno. Myslím si, že jsme zde dnes podali dobrý výkon. Samozřejmě Liberec letos není v TOP formě, ale to nesnižuje náš kvalitní výkon.

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): Já mám stejné názory jako Michal Hrazdira. Špatně jsme vstoupili do zápasu. Prohrávali jsme 19:12 a už to vypadalo s námi moc dobře. Potom Duc Luan Truong vzal za servis a to nás doslova nakoplo. Myslím si, že v dalších fázích utkání jsme byli i lepším týmem. Tlačili jsme Duklu, byli jsme lepší na útoku. Dokonce jsme i Duklu přeblokovali, což u nás nebývá zvykem. Myslím si, že si dnes z Liberce vezeme zaslouženě tři body.  

Popis utkání: Brno začíná dnešní utkání chybou na útoku a posílá domácí do vedení 2:0, ale eso Brazilce i Nizozemce v jednom stav srovnává (2:2 - Crins Hiago Augusto Domingues, dvojí občanství). Dobře postavený blok Dukly vrací dvoubodové vedení Dukle (4:2 – Jakub Veselý). Další parádu na podání předvedl Jakub Veselý, jeho plachta končí přesně v růžku zóny pět a domácí již vedou 7:4. A máme tu další eso, tentokrát Libor Bartůněk položil „Mikasu“ na pásku, od které míč zapadl mezi nahrávače a blokaře Brna (9:5 – time Brno). Po time se z vedlejšího kůlu nemýlí Milutin Pavičevič a domácí přidávají další plusový bod (10:5). Škoda že prominuli rozhodčí hostům dotek bloku sítě. Takto Brno začíná rychle náskok Dukly snižovat (10:8 – aut a Michal Hrazdira na útoku). Až nepřesnost hostů hned z první trestá Milutin Paviševič a skóre je opět pro domácí veselejší (12:8). Dukle se dnes na podání daří. Milutin Paviševič touto činností zvyšuje na 15:10. Další rotace Dukly na podání a další čisté eso (17:11 – Gomez Diaz, time Brno). Ani po time se hosté k bodu nedostali, protože se nesešli středem na signálu a domácí již vedou 18:11. Po bloku Crins Hiago Augusto Dominguese (2x blok) a esu nahrávače Luan Tuc Truonga se hosté přibližují na rozdíl tří bodů a i Dukla zastavuje hru oddechovým časem (20:17). I po time se nedaří Dukle zpracovat nepříjemné podání a máme tu druhý odpočinek Dukly (20:19). Až Lukas Demar se prosazuje na útoku a jde na podání (21:19). Po dalším špatném příjmu Dukly je již vyrovnáno (21:21) a zřejmě nás čeká vyrovnaná koncovka, přestože domácí již vedli neuvěřitelných 19:12. První setbol utkání má Brno. Michal Hrazdira z hlavního kůlu ometá blok Dukly. Milutin Paviševič ze zadní zóny odvrací konec setu. Po zalívce Brna do velice těsného autu putuje setbol na stranu domácích (25:24). Za stavu 28:29 přidává další eso utkání brněnský Marek Zmrhal, a když i jeho druhé podání končí mezi hráči Dukly, je konec první sady. Brno se z nepříznivého stavu ujímá vedení 0:1 na sety.

Do druhého setu obě družstva vstupují velmi zodpovědně a až do stavu 9:9 je stále vyrovnáno. Brnu se daří odskočit o dva body po přímém bodu z podání (9:11 – Michal Hrazdira). Po tomto esu pokračuje pravidelné střídání až do oddychového času Dukly (12:14). Co poradil svým svěřencům, to se možná dozvíme z projevu Dukly v následujících rozehrách. Vyrovnání skóre druhé sady přichází až po přesné smeči Lukase Demara po lajně a máme tu odpočinek i na straně Brna (18:18). Nejdelší úder z hlavního kůlu nám předvádí Milutin Paviševič, kterým posílá Brno do vedení 19:21 (time Dukla). Vzápětí trefuje jednoblok Brna hosté jsou velmi blízko zisku druhé sady (19:22 – blok Matouš Drahoňovský). Po úspěšné smeči po lajně Michala Hrazdiry ti máme první setbol druhé sady pro hosty (20:24). Gomez Diaz uklízí svoji smeč do kapsy bloku Brna, ale potom Dukla kazí své podání a Brno vede 0:2 na sety a už nyní je jisté že Brno v tabulce nepřeskočí.

Po delší přestávce z důvodu výpadku elektronického zápisu konečně třetí set začíná. A nezačíná vůbec špatně pro hosty. Marek Zmrhal si připisuje další eso (1:0). Po zkaženém podání se vracíme do vyrovnané hry z minulého setu (6:6). Až Jakub Veselý trestá nepřesnost hostí a dovoluje Dukle odskočit o dva body (8:6). Po sporném esu Milutina Pavičeviče se velmi dlouho diskutuje, ale nakonec Dukla získává bod a zvyšuje na 10:7. Další bod pro Duklu již nenechává v klidu Ondřeje Marka, který si žádá oddechový čas (12:8 – smeč do autu Matouš Drahoňovský). Snížení hostů přichází po dalším sporném výroku hlavního sudího z Ostravy, který Liborovi Leikepovi krásnou zalívku uřknul a pískl nečisté hraní (12:10). Boj o každý míč pokračuje. Po nejdelší výměně se Brnu podařilo přiblížit na jediný bod, to se na útoku prosazuje Marek Zmrhal (16:15). Dukla se při podání Milutina Pavičeviče začíná Brnu bodově vzdalovat a hosté rychle žádají oddechový čas (18:15). Bohužel další chyba diagonálního hráče na útoku dovoluje Brnu snížit (18:17) a pomalu se blíží koncovka třetí sady. Od stavu 19:19 je vyrovnáno. Sergey Loktionov si připisuje čisté eso a první bod v extralize mužů. A máme tu další sporný míč, nyní bod putuje na stranu Dukly, hosté hráli na straně Liberce, ale to se jim vůbec nelíbí (21:19). Vedení Dukly netrvá dlouho, smeč o anténku je chyba (21:21 – time Dukla). Neuvěřitelné tvrdé podání Lukase Demara – setbol pro Duklu (eso - 24:22). Marek Zmrhal první setbol odvrací, ale zkažené podání Luan Duc Truonga dovoluje Dukle snížení 1:2 na sety.

Po vyhraném setu Dukla hraje velmi odvážně na útoku a po pipe Lukase Demara odskakuje o dva body (4:2). Přesto po doteku sítě na bloku Dukly je za stavu 5:5 vyrovnáno. Až do stavu 10:10 je stále vyrovnáno. Po bloku Crins Hiago Augusto Dominguese se daří Brnu získat dvoubodové vedení (10:12 – time domácí). Po odpočinku přidává kapitán Brna Michal Hrazdira esem další bod, a když Gomez Diaz smečuje do autu, Brno začíná rychle bodově domácím ujíždět (10:14). Brno si získaný náskok udržuje až do konce utkání a zaslouženě si z Liberce odváží tři body. Pochvalu na domácí straně zaslouží diváci, kteří přišli v hojném počtu a po celou dobu fandili.

 

Autor: Zdeněk ŠOLC