thumb

Přehled změn v kádru

20. 5. 2022

Volejbalové týmy liberecké Dukly lovily posily pro příští sezonu v zahraničí

Do nové sezony vstoupí celky mužů i žen volejbalové Dukly s velkou řadou změn. Odešlo hodně hráčů i hráček v čele s legendami klubu Kopáčkem, Leikepem a Dostálovou.

Václav Kopáček končí v Dukle Liberec

Václav Kopáček končí v Dukle Liberec | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Vedení klubu chce volejbalový tým mužů Dukly po minulé nepovedené sezoně, v níž po základní části skončil nečekaně až osmý a pak vypadl ve čtvrtfinále, notně okysličit. Hned po ukončení ročníku bylo oznámeno, že ho povede nový trenér Martin Démar, jenž střídá Petra Broma, který v průběhu sezony nahradil Michala Nekolu, a kádr zatím opustilo sedm hráčů.

„Chceme změnit ducha týmu, který prostě v minulé sezoně z nejrůznějších příčin nevyhrával,“ uvedl Pavel Šimoníček, ředitel libereckého klubu.

Končí například libero Václav Kopáček, jenž strávil pod Ještědem dlouhých deset let. „Jeho konec mě mrzí a i když mu bude čtyřicet let, výkonnostně na tom byl pořád dobře, patřil mezi nejlepší libera v lize i k našim nejlepším hráčům. Nový trenér si ale na tento post vytipoval člena estonského národního týmu, který patří k nejlepším liberům v Evropě,“ uvedl Šimoníček.

Liberecký volejbalista Libor Leikep útočí přes brněnskou obranu.

Kromě Kopáčka dohrál v Dukle po devíti rocích i blokař Libor Leikep, přičemž obě klubové ikony výrazně přispěly k posledním titulům armádního celku v letech 2015 a 2016.

Pouze rok v Liberci vydrželi nahrávač Bartůněk, univerzál Křesťan, blokař Pražák a smečař Janků, skončil i druhý nahrávač Kovalčuk, jenž se do Liberce vrátil na podzim v průběhu sezony, aby pomohl při dlouhodobých zraněních obou režisérů hry Bartůňka s Bryknarem. V aktuálním výčtu odchodů není černohorský univerzál Pavičevič. „Toho jsem musel kvůli jeho přístupu a výkonům vyhodit už během sezony...,“ vysvětlil Pavel Šimoníček.

Velkou radost má šéf klubu naopak z toho, že se do Dukly po šestnácti letech vrací velká osobnost – čtyřicetiletý nahrávač Lukáš Ticháček. O příchodu držitele jedenácti mistrovských titulů ze tří lig, dva získal právě s Libercem v letech 2001 a 2003, informovala MF DNES už v pondělí. Ticháček přichází z polské druholigové Gwardie Vratislav.

Další tři zatím známé posily jsou cizinci: slovenský reprezentační univerzál Filip Gavenda, chorvatský blokař Kruno Nikačevič a již zmiňované libero Silver Maar z Estonska.

Končí kapitánka i obě ukrajinské nahrávačky

Volejbalistky Dukly titul z loňska neobhájily. V uplynulé sezoně sice jasně ovládly základní část, ale v semifinále nestačily na pozdější překvapivé šampionky z Prostějova a pak vybojovaly bronzové medaile.

Klub dosud oznámil čtyři odchody. V Liberci už nebude hrát libero Veronika Dostálová, jedna z největších opor a v minulé sezoně kapitánka týmu, jež byla v Dukle celých pět let od založení ženského extraligového volejbalového družstva.

Skončily i smečařka Nová a obě nahrávačky z Ukrajiny Skrypaková s Dubianskou. První oznámenou posilou se stala holandská nahrávačka Hyke Lyklemaová, která hrála za Team 22 - Nizozemsko, a klub brzy oznámí další dvě nové hráčky ze zahraničí.

Autor: 

Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/volejbal/dukla-liberec-muzi-zeny-zmeny-v-kadru.A220519_165529_volejbal_rou