thumb

Jako první porážíme Karlovarsko!

11. 11. 2019

VK DUKLA LIBEREC – VK ČEZ KARLOVARSKO:

PEREX – Dnes do liberecké sportovní haly dorazil prozatím nejlepší celek v UNIQA extralize mužů z Karlových Varů. Tým Karlovarsko již odehrál šest utkání a neprohrál ani jediný set. V minulém kole před TV kamerami zvítězil na domácí palubovce nad Kladnem, které letos doma nenechalo právě Dukle ani jediný bod. Karlovarsko je pro dnešní utkání jasným favoritem, i když Dukla doma ještě letos neprohrála. Karlovarsku se v hale Dukly daří. Přesně před rokem zde v nádherném pětisetovém zápase za 118 minut zvítězilo 2:3 (18,-23,17,-24,-11), to samé se Karlovarsku podařilo i v předminulé sezóně (2:3 po setech 22,-21,-24,21,-7, za 126 minut). A takto bychom mohli pokračovat až do vzniku týmu Karlovarska, kde již vítězila pouze Dukla Liberec. Dnešní utkání předčilo očekávání. Fantastická atmosféra, zaplněné tribuny a nádherný bojovný výkon obou družstev nesl známky volejbalu té nejvyšší kvality. Nakonec domácí udrželi neporazitelnost na své palubovce, a i když prohrávali 0:2 na sety a ve třetím setu 20:22, dokázali vývoj utkání otočit a zvítězit v tiebreaku nejtěsnějším rozdílem 16:14, i když za stavu 13:14 stáli proti mečbolu.

č.: 36      dne: 9.11.2019                 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec – VK ČEZ Karlovarsko 3:2 (17:25, 23:25, 25:23, 25:15, 16:14)

Rozhodčí: Tomáš FINK a Jan KRTIČKA

Počet diváků: 856

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Biernat, Shafranovich, Holubec, Štokr, Šulista, Leikep, libera Kopáček, Kunc. Střídali: Veselý, Indra, Srb, Pietruczuk

Hosté: Wilson, Ticháček, Vašina, Patočka, Rejlek, Wiese, libero Pfeffer. Střídali: Džavoronok, Lux, Baláž

Vyjádření:

Domácí:

Jan Štokr (kapitán VK Dukla Liberec): Utkání se dnes vyvíjelo úplně stejně jako minule s Brnem. Nejprve potřebujeme dostat, abychom se vzbudili. Já to prostě nechápu, že po dvou prohraných setech předvedeme tak krásný volejbal z naší strany. Máme z toho i radost. Takto kdybychom hráli pořád. Myslím si, že jsme si i věřili, potom co jsme Karlovarsku vzali první set. To nás přímo nakoplo k tomu, že se s nimi dá hrát i vyhrát. Myslím si, že dnešní utkání bylo hlavně i pro diváky super.

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): Myslím si, že dnes viděli diváci fantastický zápas. Dva sety bylo možná lepší Karlovarsko, ne možná, ale určitě dva sety, hlavně na servisu. Od třetího setu bych řekl, že jsme zlepšili servis a obranu a ten zápas se otočil v náš prospěch. Smekám před klukama, ale také musím poděkovat všem našim fanouškům.

.

Hosté:

Filip Rejlek (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Začali jsme dnes velmi dobře. Dva sety jsme se drželi našeho plánu. Dodržovali jsme přesně, co nám trenér řekl. Potom se Dukla Liberec zlepšila, my jsme párkrát zachybovali a Dukle tím pomohli. Mančaft jako je Dukla, když dostane takovouto šanci, tak se prostě zakousne a už to nepustí. My jsme pokračovali stále ve stejném stylu. Udělali jsme dnes spoustu individuálních chyb a to si myslím rozhodlo o dnešním zápase. Na koncovce přišel Indra a ten dal eso a byl konec.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): No, bylo to zajímavé utkání. Podařil se nám výborně vstup do zápasu. Na druhou stranu jsme ve druhém setu malinko polevili, ale zachránili jsme se v koncovce. Třetí set dlouho vypadal tak, že držíme pevně zápas v ruce. Liberec vsadil na servis a od stavu dvacet, dal čtyři esa a tím se prostě nakopnul. Liberec dnes držel Honza Štokr a najednou ty balóny, které se odrážely, jim vycházely. My máme bodovku a náhodně se to někam odrazí a potom dají eso a tak dál. Já jsem před zápasem bral jakékoliv vítězství a prohra 3:2 je kromě čtvrtého setu řekněme akceptovatelná, protože ten náš výkon nebyl dnes vůbec špatný. Pouze ve čtvrtém setu hrál Liberec trošku v eufórii a my jsme malinko dali hlavu dolů. Jinak si myslím, že to byl pěkný zápas. Musím pogratulovat soupeři k zaslouženému vítězství.

  

Popis utkání: S Karlovarskem se na libereckou palubovku po několika letech vrací výborný nahrávač Lukáš Ticháček (hrával několik let za Duklu v mládežnických klubech i za muže), který letos posílil Karlovarsko z Polska (Bedzin) a právě on má lví podíl na super výkonu svého celku v letošní sezóně. Proto nemůže ani dnes chybět v sestavě hostů. Liberec se sice v průběhu týdne potýkal s nachlazením svých hráčů (Patrik Indra a Jakub Veselý), přesto má i trenér Michal Nekola kompletní tým. Pouze Alex Shafranovich hraje s menším handicapem - se zlomeným nosem v masce. Utkání nám začíná ve velkém tempu. Hosté po horším příjmu Dukly se ujímají vedení již za stavu 2:4 a po bloku Marc Wilsona již hosté vedou o tři body (4:7). Hostům se v úvodu utkání na bloku daří (Vojtěch Patočka) a po další úspěšné obraně Karlovarska zastavuje hru domácí trenér Michal Nekola (6:10). Čtyřbodové vedení se Karlovarsku daří držet svojí bezchybnou hrou až do ukázkového bloku Libora Leikepa (10:12). Bohužel pro domácí tvrdé podání Filipa Rejlka vrací čtyřbodové vedení na stranu hostí (10:14 - eso). První nevynucená chyba hostů na útoku (Filip Rejlek útok do sítě) dovoluje Liberci přiblížení na dva body, ale další dělové podání Karlovarska padá nekompromisně mezi dva domácí hráče a náskok čtyř bodů je zpět (14:18 – Lukáš Ticháček). Za stavu 15:20 je pro domácí ještě hůř, to se hosté prosazují na útoku po delší mezihře a když Lukáš Vašina zaznamenává další dvě esa v řadě v prvním setu, rychle se nám blíží koncovka prvního dějství (15:22). Po zkaženém podání Dukly přichází první setbol utkání již za stavu 17:24. Hned první setbol proměňuje Marc Wilson útokem do debla rychlíkem středem a Karlovarsko získává 19-tý set v řadě.

Do druhého setu nastoupila obě družstva ve stejném složení a stejném nasazení. Nádherné útoky z obou stran a perfektní atmosféra v zaplněné liberecké hale. Při podání Filipa Rejlka hosté začínají bodově Dukle odskakovat esem a po útoku do autu Dukly (3:6). Ale i Karlovarsko útočí do autu (Filip Rejlek) a rozdíl je jen bodový (5:6).  Mateusz Biernat dvakrát blokuje Lukáše Vašinu a domácí se konečně dostávají do vedení (8:7). Nádherně sehraný signál středem a Dukla vede o dva body (Aleš Holubec – 10:8). Přesto za stavu 10:10 je vyrovnáno, to nám pro změnu předvedl dělový útok Filip Rejlek. Alex Shafranovich prvním přímým bodem z podání Dukly zvyšuje na 12:10 a vrací dvoubodové vedení domácím. Ani toto vedení nemá dlouhého trvání. Vojtěch Patočka zastavuje blokem útok Dukly a je vyrovnáno (12:12). Po útoku Lukazse Wieseho do autu se dvoubodové vedení vrací zadarmo Dukle (16:14) a s blížící se koncovkou je k vidění nádherný volejbal většinou s tvrdým zakončením obou univerzálů (Jan Štokr a Filip Rejlek). Další bodík domácím svojí dalekonosnou smečí daruje Lukáš Vašina a máme tu oddechový čas na straně Karlovarska (19:16). Při podání Lukáše Ticháčka je náskok Dukly z ničeho nic ztracen (19:19 – eso) a Michal Nekola rychle zastavuje nepříjemné podání oddechovým časem. Po time je domácí hráč v síti a hosté jsou ve vedení (19:20). První setbol druhé sady získává Karlovarsko po zkaženém podání Dukly (23:24). I ve druhém setu proměňuje Karlovarsko hned svůj první setbol. Filip Rejlek smečí ze zadní zóny útočí do diagonály a hosté již vedou 0:2 na sety.

Třetí set začíná lépe Dukla. Několik chycených míčů proměňuje chytře Jan Štokr a domácí vedou 3:1. Přesto po dalším esu Karlovarska (Lukáš Vašina) se hosté vrací do vedení (4:3). Při podání Honzy Štokra mají hosté trošku problém s příjmem a po nečistém hraní vede Dukla 6:5. Nyní se nám vedení pomalu přelévá ze strany na stranu. Po bloku hosté odskakují o dva body (7:9) a po pipe Dukly (Petr Šulista) je vyrovnáno (9:9). Útok Filipa Rejlka do těsného autu neunikl velice výbornému rozhodčímu Tomáši Finkovi a domácí vedou o jediný bod (10:9). A střídání na vedoucí pozici nám pokračuje, Lukáš Vašina z hlavního kůlu obrací na 10:11 z pohledu domácích. A po několika výměnách je pro domácí ještě hůř, protože již prohrávají o dva míče (12:14). Neuvěřitelně tvrdé podání Filipa Rejlka znamená eso a vedení Karlovarska 14:17 a time domácích. Po time se příděl bodů na straně hostů na chvilku zastavuje a po čistém esu libereckého nahrávače (Mateusz Biernat) je sníženo. Další dělové podání Mateusze a další eso a i trenér Karlovarska Jiří Novák zastavuje hru oddechovým časem (19:19). Bohužel pro Duklu další nevynucená chyba na útoku snadno dovoluje hostům získat dvoubodové vedení za stavu 19:21. Naštěstí pro domácí i hosté kazí na útoku a je opět vyrovnáno (22:22 – Lukasz Wiese). A hala Dukly bouří. Jan Štokr boduje přímo z podání a domácí získávají první setbol (24:23 – time hosté). Po time tu máme další eso, nyní dokonce čisté Honzy Štokra a Dukla snižuje 1:2 na sety a to znamená, že Karlovarsko poprvé v letošní sezóně ztrácí set.

Čtvrtý set začíná lépe Dukla. Blok Honzy Štokra, smeč do autu Lukáše Vašiny a nečisté hraní hostů a stav je 3:0 pro domácí. Bartosz Pietruczuk velmi chytře vytlouká blok Karlovarska a na ukazateli skóre svítí 5:1 pro Duklu. To nenechává v klidu Jiřího Nováka, který rychle žádá oddechový čas. Po time končí útok Lukasze Wieseho na bloku Honzy Štokra a v tak velkém bodovém vedení Dukla ještě dnes nebyla (6:1). Při podání Filipa Rejlka hosté snižují (7:4 – eso). Domácímu nahrávači se dnes daří na bloku, právě blokem zastavuje karlovarského smečaře a domácí opět vedou o pět bodů (10:5). Úspěšným blokem a tvrdým podáním hosté snižují na rozdíl dvou bodů (11:9 – útok Filip Rejlek), ale v další rozehře blokař Vojtěch Patočka míří do velkého autu a Alex Shafranovich jde na podání. Esem zvyšuje na 14:9 a i další jeho podání je velmi povedené a Dukla snadno získává 15-tý bod (15:9 – time hosté). Smeč o blok Honzy Štokra a Dukla již vede o sedm bodů (17:10). Přetlačovanou na síti chytře zakončuje Bartosz Pietruczuk a na konto Dukly putuje další plusový bod (18:10). Přesné podání po lajně končí v hřišti soupeře a stav je již 20:11. Bartosz Pietruczuk přidává útokem další bodík (21:11) a už to vypadá, že hosté poprvé v utkání ztratí i bod do extraligové tabulky. Bartosz je na útoku k neudržení – 22:11 a tiebreak je na spadnutí. Při podání Filipa Rejlka Karlovarsko kosmeticky upravuje nepříznivý stav (22:13), ale za stavu 24:15 se domácí radují z prvního setbolu čtvrté sady (blok Mateusz Biernat). Další blok libereckého nahrávače ukončuje čtvrté dějství a jdeme do zkrácené hry.

V tiebreaku hosté po bloku Marca Wilsona se ujímají vedení 1:3, ale když Libor Leikep zablokuje stejného hráče, je rychle vyrovnáno (3:3). Po několika zkažených podání z obou stran je stav stále vyrovnaný. Po smeči do kapsy Karlovarského bloku (Bartosz Pietruczuk) získává nepatrné vedení Dukla (7:6), které zůstává i při střídání stran. Nekonečně dlouhou výměnu, snad nejdelší v dnešním utkání ukončuje Filip Rejlek a vedení se přelévá na stranu Karlovarska (8:9 – time domácí). Vedení hostů netrvá dlouho, po time hosté kazí podání a Filip Rejlek smečuje do autu (10:9 – time hosté). Lišácká zalívka Bartosze Pietruczuka a domácí vedou 12:10. Přesto za stavu 13:13 je vyrovnáno (aut – time Dukla). Po time Filip Rejlek ostrou diagonálou získává pro hosty mečbol (13:14). První mečbol odvrací přesnou smečí na lajnu Jan Štokr a je vyrovnáno. I další bod patří domácímu univerzálu. Honza Štokr z velké nouze tvrdě útočí do zadní zóny a Dukla má mečbol (15:14 – time hosté). Střídající Patrik Indra jde podruhé podávat a dává čisté eso liberu Karlovarska a je konec přenádherného utkání. Nejen hráče obou mančaftů za neuvěřitelný výkon, ale i rozhodčí dnes musíme pochválit za velice objektivní a bezchybný výkon.

Autor: Zdeněk ŠOLC

 

VK PROSTĚJOV – VK DUKLA LIBEREC

Tak tohle se nečekalo. Volejbalistky Liberce chtěly být prvními, jež oberou ženy Prostějova v této sezóně o nějaké sety či body na jejich palubovce. Realita? Hostitelky v 10. kole UNIQA extraligy ČR 2019/20 suverénně dominovaly a rivalky v boji o horní pětku tabulky nekompromisně smetly pronikavým rozdílem!

č.: 48            dne: 9. 11. 2019             v hod.: 15.00

VK Prostějov – VK Dukla Liberec 3:0 (25:16, 25:17, 25:11)

Rozhodčí: Trumpeš D., Horký P.

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Fričová, Kozmík, Kopáčová, Nová, Stümpelová, Zatloukalová, libero Slavíková. Střídala: Weidenthalerová

Hosté: Candráková, Wopereis, Šulcová, Kohoutová, Svobodová, Šustrová, libero Dostálová. Střídaly:  Bajusz, Kolářová

Vyjádření:

Domácí:

Michaela Zatloukalová (kapitánka VK Prostějov): „Je to paráda! Jsme moc rády za hodně důležité tři body proti Liberci, což vůbec není slabý soupeř. Přesto se nám povedlo ho úplně hladce porazit a znovu tím potvrdit, že doma hrajeme fakt výborně.“

Lubomír Petráš (trenér VK Prostějov): „Dneska velká spokojenost. Místy nám to sice ve hře drhlo, ale tentokrát výpadky netrvaly moc dlouho a větší část utkání jsme Liberec hodně tlačili. Hosté nám pomohli horším výkonem, zejména na příjmu, tím pádem se hůř prosazovali útokem. Zatímco my jsme přihrávali celkově velmi dobře, i zakončením měli jasnou převahu a zápas tak drželi pod kontrolou.“

Hosté:

Eva Svobodová (kapitánka VK Dukla Liberec): „Tenhle zápas jsme soupeřkám totálně darovaly svým špatným výkonem. Chápu, že se můžou dělat nevynucené chyby, ale domácí hráčky nemusely půlku utkání dělat nic jiného, než jen přehazovat balón přes síť. Takže pro nás hodně velké zklamání.“

Libor Gálík (trenér VK Dukla Liberec): „Gratulace soupeři, k našemu výkonu asi není moc co říkat. Prostějov byl lepší ve všech činnostech a hrál to, co potřeboval, my jsme dnes bohužel vůbec nevzdorovali. Bylo to z naší strany nezvládnuté od špatné přihrávky přes hrozný útok až po slabou obranu, kde jsme nic nezablokovali. A ani v jednom setu jsme se nedokázali na ničem chytnout.“

Popis utkání:

Hanačky začaly jako z partesu, své soupeřky okamžitě dostaly pod velký tlak servisem Fričové i dalšími činnostmi. Chybující Dukla vůbec nestíhala a během chvíle nabrala výrazné manko (10:3). Nápor domácích se zastavil za stavu 13:5, kdy hostující družstvo zvedlo jak podání Candrákové, tak zkvalitnění obrany i útoku. Po čtyřbodové šňůře (13:9) a dalším dotahování to bylo 15:12, leč vékáčko zareagovalo razantně. Krátký útlum odčinilo novou jednoznačnou převahou (23:13). Navzdory závěrečné odpovědi protivnic (23:16) tak zahajovací dějství netrvalo dlouho – 25:16.

Poprvé nahoru během střetnutí se Severočešky dostaly zkraje druhé sady (1:0 – 1:3). Nicméně tentokrát trval výpadek prostějovského týmu pouze krátce a brzy otočil na 6:4. Petrášovým svěřenkyním výborně fungovala ofenziva, především smeče z pipeu Kopáčové s Novou dostávaly fanoušky do varu. Navíc si děvčata v modrém pomáhala defenzivními zákroky na síti (Stümpelová, Kozmík) i v poli (Slavíková, Fričová). Velice dobrý výkon celého kolektivu vedl ke klíčovému trháku ze 7:7 na 14:9. Gálíkovy ovečky se nemohly pořádně chytit, místo toho v koncovce odpadly (19:15 – 23:15) a mančaft kapitánky Zatloukalové pokračoval ve spanilé jízdě – 25:17.

Nezastavil ho ani úvod třetího dílu, naopak nenápadná plachta Kozmík v součinnosti s perfektní obranou + libereckými hrubkami poslaly obhájkyně ligového stříbra do nového markantního náskoku 7:1. V ten moment však hanácké partě odešla do té doby takřka bezchybná přihrávka, čehož hráčky zpod Ještědu využily k pohotovému snížení na 7:6. Osud mače se tím zase otevřel, ovšem Prostějovanky byly většinu času evidentně lepší a vynikající střední pasáží (9:8 – 20:10) definitivně rozhodly o svém hladkém triumfu, který stvrdily i drtivým finišem – 25:11 a 3:0!

Autor: Marek Sonnevend