thumb

Neskutečný obrat proti Brnu! Ženy vezou domů bod.

4. 11. 2019

Po neskutečném obratu na domácí palubovce si muži připisují 2 body. Po druhém setu prohrávali 0:2 s Brnem, avšak začali bojovat a dokázali celý zápas převrátit v jejich prospěch na 3:2. Ženy na pražském Olympu taktéž dokázali stav 0:2 srovnat, avšak v 5. setu již nestačily, a tak si domů vezou alespoň 1 cenný bod. 

 

VK DUKLA LIBEREC – VOLEJBAL BRNO:

PEREX – V pátém kole EXM přijelo do liberecké haly Brno, které letos nehraje vůbec špatně a v průběžné tabulce je na 5. místě pouhý bod před dnešním hostitelem. Pouze v prvním kole nečekaně podlehlo nováčkovi z Beskyd, potom dvakrát získalo po třech bodech a jen těsně podlehlo obhájci mistrovského titulu Jihostroji 2:3 ve zkrácené hře 14:16. Přesto pro dnešní utkání je favoritem vicemistr VK Dukla Liberec, která letos na své palubovce neztratila ani jeden bod. Dukla nakonec po velkém boji dokázala Brno přehrát v tiebreaku a připsat si velmi důležité body do celkové tabulky UNIQA EXM a udržet domácí neporazitelnost.

č.: 25      dne: 2.11.2019                 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec – Volejbal Brno 3:2 (20:25,21:25,25:21,25:23,15:10)

Rozhodčí: Roman Marschner a Tomáš Buchar

Počet diváků: 726

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Pietruczuk, Holubec, Indra, Šulista, Leikep, Biernat, libera Kopáček, Kunc. Střídali: Štokr, Shafranovich, Srb

Hosté: Licek, Hukel, Římal, Hrazdira, Pražák, Truong, libero Lžičař. Střídali: August, Jakubec

Vyjádření:

Domácí:

Jan Štokr (kapitán VK Dukla Liberec): Super otočka. Jenom mě trochu mrzí, že nejprve musíme dostat, abychom se vzpamatovali a potom začali konečně hrát. Prostě je to tak a na tom musíme hodně zapracovat.

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): Samozřejmě jsme strašně rádi, že jsme to dnešní utkání otočili. Myslím si, že jsme se zbytečně dostali do křeče v prvním setu, když jsme vedli o tři body a Brno nás dotáhlo a potom hrálo uvolněně. Od třetího setu jsme zlepšili přihrávku, když jsme stabilizovali příjem a začalo se nám trochu lépe útočit. Vlastně až do konce zápasu jsme hráli vyrovnanou partii a možná rozhodl blok, kde jsme byli lepší.

Hosté:

Michal Hrazdíra (kapitán Volejbal Brno): Dnes jsme začali dobře. Liberec pokračoval v těch nepřesvědčivých výkonech, ale s příchodem Alexe Shafranoviche se zklidnili a zahráli výborný třetí set. V koncovce čtvrtého setu jsme vedli a měli jsme to dotáhnout. Zde se opakovala situace z utkání s Budějovicemi, kde vedeme a nedotáhneme to do vítězného konce. To je velká škoda. Měli jsme zde vyhrát 3.1. Zde se prokázaly zkušenosti Liberce, my přece jenom platíme za tu dravou mladost a ta nám zde trochu vyprchala, to mě trochu mrzí. Tiebreak si Liberec celkem slušně pohlídal.

.

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): Myslím si, že jsme dnes byli velmi dobře připraveni. První dva sety jsme odehráli velmi dobře. Domácí potom pomohl Shafranovich, který jim zklidnil přihrávku a od té doby byli domácí asi lepší. My jsme se potom asi nemohli trefit do servisu. Utkání mělo asi podobný průběh jako s Budějovicemi. Koncovku jsme si měli dohrát. Možná nám víc škodila plachta, než roťák a také se prokázalo, že domácí mají svůj kádr širší než my. Velmi si Liberec pomohl střídáním a nám bohužel ne. My máme pouze šest, sedm hráčů a takto to nyní táhneme, ale musíme se z toho poučit a myslím si, že když budeme hrát ten volejbal tak jako hrajeme, tak asi budeme hrát někde vysoko.  

Popis utkání: Po bouřlivém povzbuzení obou družstev a podání rukou pod sítí můžeme začít samotné utkání. Brno začíná, konkrétně Martin Licek svým tvrdým smečovaným podáním a Michal Hrazdíra získává pro Brno první dnešní bod. Při podání Aleše Holubce a trojbloku Dukly se vedení přelévá na stranu Dukly, a když Michal Hrazdira vůbec netrefuje míč při útoku, domácí jsou ve vedení 3:1. Petr Šulista přidává čtvrtý bod (4:1). Petrovi Šulistovi se dnes zatím na útoku daří. Po vytlučeném bloku již domácí vedou 6:2 a trenér hostí Ondřej Marek rychle zastavuje hru oddechovým časem. Po time Brno koriguje nepříznivý stav trojblokem a po esu Daniela Dřímala již domácí vedou o pouhý bod (6:5). Dalším přímým bodem z podání Brno srovnává na 9:9 (Jan Pražák). Vyrovnaný stav nám zůstává hlavně díky několika zkaženým podáním na obou stranách. Až po dalším esu Brna (Daniel Dřímal) se po dlouhé době hosté dostávají do nepatrného vedení (13:14) a máme tu time i na straně Dukly. Další úspěšný útok Brna a hosté již vedou 15:17. Trochu nekorektní rozhodování hlavního rozhodčího vnáší do řad domácích volejbalistů nervozitu a hosté zadarmo získávají další bod navíc (15:18). Honza Štokr technickým úderem snižuje z hlavního kůlu po lajně (17:18) a domácí jsou o jediný bod za Brnem. Bohužel pro domácí, plachtivé podání (Matěj Hukel) padá na podlahu liberecké sportovní haly mezi dva liberecké hráče a hosté jsou opět ve vedení o tři body (18:21 – time Dukla). Další sporný míč a nevole diváků na sebe nenechává čekat, pískot se ozývá halou, přesto hosté mají první setbol utkání. Po přešlapu Dukly při útoku ze zadní zóny je konec první sady, kterou měla Dukla velmi dobře rozehranou, ale Brno neuvěřitelně přitvrdilo na podání a vývoj skóre otočilo. Na vývoji se odrazilo i několik nepřesností hlavního rozhodčího v druhé polovině setu.

Do druhého dějství vstoupilo lépe Brno, které se rychle ujímá vedení 0:3. Při tvrdém podání Jana Pražáka hosté zvyšují náskok o pět bodů (4:9 – time Dukla). Ani po time se přísun bodů na straně Brna nezastavuje, přešlap domácího hráče při útoku a vedení je šestibodové (4:10). Při podání Bartosze Pietruczuka začínají mít hosté problém na příjmu a domácí snižují (útok Jan Štokr – 9:12). Až po time se hostům podařilo Bartosze dostat z podání vytlučeným útokem o blok. Další snížení přináší eso Libora Leikepa (15:17) a Dukla již je dva body za svým soupeřem. Ale bohužel pro domácí, čisté eso Martina Licka (čárový rozhodčí signalizoval aut, hlavní dobrý) a náskok Brna opět narůstá (16:20 – time Dukla). Ani po time nedokážou domácí hráči zkrotit tvrdé podání a po esu již Brno vede o šest bodů (16:22). Útok Brna do autu a do bloku (Michal Hrazdíra) a náskok Brna opět splaskává (19:22 – time Brno). Po time přichází eso z ruky Alexe Shafranoviche (20:22) a domácí se dostávají zpět do hry o druhé dějství. Přesto po smeči Daniela Římala se hosté radují z prvního setbolu druhé sady (21:24) a právě Daniel jde na podání, jeho podání sestřeluje domácího hráče a hosté již nečekaně vedou 0:2 na sety.

Úvod třetího setu konečně patří domácím. Eso Aleše Holubce a chytrá zalívka Jana Štokra a domácí jsou ve vedení 4:1. Po dalším esu (Jan Štokr) hosté žádají oddechový čas (6:2). Při podání Alexe Shafranoviche domácí zvyšují na rozdíl pěti bodů (12:7). Hostům již tolik nechodí podání a Dukla začíná hrát svoji hru. Odměnou je další zvýšení náskoku po krásné zalívce Libora Leikepa (15:9). Daniel Římal přitvrzuje na podání a jeho levačka zaznamenává dvě esa v řadě a je sníženo (15:12 – time Dukla). Po přešlapu Martina Licka při útoku z pipe Dukla opět zvyšuje svoje vedení na 5 bodů (17:12), ale po trojbloku se hosté opět začínají nebezpečně přibližovat (17:14). Po přetlačované na síti domácí zvyšují své vedení zpět o pět bodů (Mateusz Biernat přetlačil Martina Licka – 20:15). Ani toto vedení nenechává domácí obecenstvo v klidu. Několik chyb na útoku a je sníženo (22:20). Přesto po nádherném přesahu Libora Leikepa na bloku se konečně i domácí radují ze svého setbolu (24:20). Hosté z hlavního kůlu první setbol odvracejí. Druhý již proměňuje Petr Šulista nekompromisní smečí z hlavního kůlu a je sníženo 1:2 na sety. 

Čtvrtý set nám začíná velmi chaoticky, zřejmě dvoje teče na úvod hostům prošly a je stále vyrovnáno 2:2. Po esu se konečně Dukla dostává do bodového vedení (4:3 - Jan Štokr). Smeč domácích do autu a vše je opět jinak, hosté o bodík vedou (5:6). Vytlučeným blokem se Brno dostává do dvoubodového vedení (7:9). Dukla za stavu 10:10 vyrovnává dobře postaveným trojblokem (Petr Šulista). Po smeči Michala Hrazdiry do autu je konečně Dukla ve vedení (12:11), ale potom chybuje, když hraje na polovině soupeře a hosté přebírají vedení (13:14). Tvrdé podání Jana Pražáka dovoluje hostům odskočit o dva body, to Brno útočí z první bez bloku (16:18 – time Dukla). Za stavu 17:19 dostává Brno žlutou kartu za nesportovní chování a hned v další rozehře Jan Římal zvyšuje vedení hostů o tři body (17:20). I další bod přidává Jan Římal, nyní přímým bodem z podání (17:21), naštěstí pro domácí další své podání kazí, a když Libor Leikep vyhrává přetlačovanou na síti, je sníženo na 19:21. A to není všechno, Jan Štokr zaznamenává přímý bod z podání (20:21). Nádherná technická smeč Alexe Shafranoviche po diagonále směřuje do růžku a je vyrovnáno (22:22). Blok právě příchozího za nahrávače Patrika Indry, který zneškodnil Michala Hrazdíru, znamená setbol Dukly za stavu 24:23. Hned první setbol Dukla využívá blokem a opět Patrik Indra a kdo získá dnes dva body, se musí rozhodnout ve zkrácené hře pátého setu.

Tiebreak nám začíná ve velkém tempu, krásným signálem středem (Aleš Holubec) získává Dukla první bodík (1:0). K vidění jsou nádherné výměny z obou stran a skóre se nám pomaloučku posouvá k výměně stran. Při výměně stran stále Dukla vede o pouhý bod (8:7). Hra obou celků je naprosto bezchybná, až eso Petra Šulisty dovoluje Dukle nahlédnout do dvoubodového vedení za stavu 11:9. Hosté rychle žádají oddechový čas. Plachta Libora Leikepa propadává Martinovi Lickovi mezi prsty a domácí vedou 13:10 – time Brno. Po nečistě hraném míči brněnského nahrávače tu máme první mečbol utkání (14:10). Celá hala stojí a vzápětí se raduje. Signál středem Brnu vůbec nevyšel a míč padá za brněnského blokaře na zem. Domácí vítězí 3:2 a udržují si domácí neporazitelnost.

Autor: Zdeněk ŠOLC

 

PVK OLYMP PRAHA – VK DUKLA LIBEREC

Zápas dvou týmů, které vloni bojovaly o bronz, byl velice dramatický a pohledný. Olymp Praha sice zvítězil 3:2 a získal dva body, ale vedl 2:0 na sety a ve třetím 13:9 a ještě ve čtvrtém setu neproměnil mečbol.

č.: 43          dne 2. 11. 2019         v hod.: 17:00

PVK Olymp Praha – VK Dukla Liberec 3:2 (25:21, 25:23,19:25, 26:28, 15:11)

Rozhodčí: Velinov, Dmejchal

Počet diváků: 214

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Ovečková, Denysova, Purchartová, Kalhousová, Staňková, Šimáňová, libero Pešková. Střídaly: Černá, Fomenková, Komárková

Hosté: Šustrová, Rutarová, Wopereis, Šulcová, Kohoutová, Svobodová, libero Dostálová. Střídaly: Šotkovská, Bajusz, Bartošová, Candráková

Vyjádření:

Domácí:

Pavlína Šimáňová (kapitánka PVK Olymp Praha): První dva sety byly z naší strany excelentní. Hrály jsme dobře a zvládly jsme koncovky obou setů. Třetí a čtvrtý set nám nevyšel, i když jsme na to měly, byla to vyrovnaná partie, vedly jsme místy až o tři nebo čtyři míče, ale soupeř na nás zatlačil a získal je oba. Poslední set byl hop nebo trop, ale my jsme z toho vyšly lépe.“

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „Přestože jsme vyhráli v poměru 3:2, tak musím vyslovit spokojenost s tímto vítězstvím. Vedli jsme 2:0 na sety a přes stav 2:2 jsme v tie-breaku dokázali vyhrát. Divácky to bylo velice atraktivní utkání. Do zápasu jsme vstoupili excelentně, první set byl téměř bez chyb. Ve druhém setu to trochu začalo váznout, nicméně konec jsme usmečovali díky Karině Denysové a vedli jsme 2:0. Potom začal Liberec velmi dobře servírovat, o čemž svědčí kvalita přihrávky (my 31 %, Liberec 42 %). Tato čísla nejsou pro nás dobrá na domácím hřišti. V posledním setu se svedla bitva kdo z koho a my jsme ji ve druhé polovině tie-breaku zvládly lépe.

Hosté:

Eva Svobodová (kapitánka VK Dukla Liberec): „Jsem ráda, že jsme si ze stavu 0:2 zahrály i tie-break. Zápas mohl dopadnout úplně jinak, soupeři jsme hodně pomáhaly nevynucenými chybami a zkaženými servisy a takhle to dopadlo. Při utkání byla super atmosféra, děkujeme fanouškům, kteří nás přijeli podpořit.“

Libor Gálík (trenér VK Dukla Liberec): „Myslím, že se hrál dobrý volejbal a že jsme měli těžkého soupeře. Olymp první a do poloviny druhého setu nás tlačil výborným servisem a hrál bez chyb. I když jsme hráli výborně, tak jsme první set jen dotahovali, ve druhém jsme v koncovce sice měli výhodu, ale neproměnili jsme na síti jasné situace. Pak v utkání bylo více chyb na obou stranách, nám se povedly série na servisu, a to vedlo k tie-breaku. V utkání rozhodl důraz na síti v těch koncovkách, my jsme jasné situace neproměnili. Hráli jsme 2:3 s výborným soupeřem, tak i přes porážku můžeme být i trochu spokojeni.“

Popis utkání:

Po vyrovnaném úvodu (6:6) se Olympu podařilo odskočit nejprve na tříbodový rozdíl a později i na pětibodový – i zásluhou dvou nečistých nahrávek Liberce za sebou. Olympu velmi dobře skládaly obě smečařky (Staňková, Denysová), u Liberce byla výrazná na obraně v poli Dostálová. Olymp s drobnými problémy náskok udržel a vyhrál první set.

V druhém setu vedl Liberec 6:4, ale velmi dobře naladěný Olymp rychle převzal iniciativu a dostal se do vedení 11:7 a 16:11. Liberec nic nevzdával, pomáhal si servisem a bojovností – dotáhl na 14:16. Za stavu 20:14 se možná domácí hráčky ukolébaly, Liberci stačila dvě postavení a dostal se do vedení 23:21, přičemž dal šest es a z toho tři na Denysovou, ale Karina úplný konec setu vzala do svých rukou a čtyřmi body z hlavního kůlu ukončila set.

Kvalitní, dramatický a pohledný volejbal pokračoval i ve třetím dějství. Olymp měl výborný příjem, Ovečková dobře organizovala hru a útočnice získávaly body. Liberec byl chvílemi dole, ale domácí se opět nevyvarovaly slabší chvilky a Liberec šel do vedení 15:14, když předtím prohrával 9:13. Olymp postupně ztrácel útočnou sílu a Liberec ožil a jeho náskok narůstal a bez dramatu získal třetí set.

Další set byl přetahovanou o každý bod. Oba týmy získávaly bod v sériích za sebou. Ovšem Olymp postupně ztrácel na příjmu, útok slábl a Liberec byl na koni. Za stavu 17:21 to s domácím týmem vypadalo zle, ale Olymp se dopracoval k vedení 23:22. V nervy drásající koncovce Olymp neproměnil mečbol a Liberec po třetím setbolu set číslo čtyři získal.

Poslední set byl vyrovnaný, oba týmy dobře útočily a dělaly minimum nevynucených chyb. Rozhodující moment možná nastal, když Olymp odskočil ze stavu 8:7 na 11:7. Liberec bojoval a snížil stav na 11:12, ale absolutní koncovka byla opět v rukou Denysové a zápas ukončila esem domácí kapitánka Šimáňová.

Autor Jiří Trochta