thumb

Úspěšná sobota za námi!

7. 10. 2019

Zpráva z utkání UNIQA Extraligy mužů pro web www.cvf.cz

 INFORMACE

o utkání UNIQA Ex-ligy ročník 2019/20

VK DUKLA LIBEREC – SK Volejbal ÚSTÍ NAD LABEM:

PEREX – Sobotní podvečer se konečně liberečtí diváci dočkali zahájení naší nejvyšší volejbalové soutěže. Jak se v pozměněné sestavě domácí Dukla vypořádá s posíleným celkem z nedalekého Ústí, se  do liberecké sportovní haly pod Ještědem přišlo podívat velké množství diváků. Domácí nastoupili bez velezkušeného Aleše Správky, který odešel do volejbalového důchodu a na Dukle plní jiné služby a druhého smečaře Andreje Gruta. Na jejich post Dukla povolala kvalitní přijímající smečaře. Kapitána Izraele Alexe Shafranoviche a Marka Mikulu (AERO - SVK). To Ústí svůj tým změnilo od základu. Hned šest nových hráčů přivedl trenér Jakub Salon (Zachary Mechet (USA), Januzovič Nebojša (SRB), Vicente Parraguirre (CHI), Jan Kasan, Ivo Tobolka, Matouš Lank a blokař Marek Beer (Karlovarsko). A na hře to bylo znát. Dnešnímu favoritu utkání byli hosté víc jak vyrovnaným soupeřem a byli hodně blízko zisku jednoho bodu, když ve čtvrtém setu vedli 5:10 a v samotné koncovce odvrátili dva mečboly a srovnali na 24:24. Přesto koncovka patřila zkušené Dukle, která si v prvním letošním utkání připisuje plný počet bodů.

č.: 3      dne: 5.10.2019                 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec – SK Volejbal Ústí nad Labem 3:1 (23:25, 25:20, 25:22, 26:24)

Rozhodčí: Jan Krtička a Matěj Dmejchal

Počet diváků: 582

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Shafranovich, Veselý, Štokr, Pietruczuk, Holubec, Biernat, libera Kopáček, Kunc. Střídali: Indra, Srb, Leikep

Hosté: Januzovič, Beer, Kramar, Parraguierre, Tibitanzl, Melcher, libero Kořínek. Střídali: Kasan, Šulava

Vyjádření:

Domácí:

Jan Štokr (kapitán VK Dukla Liberec): Děkujeme za tři body, opravdu děkujeme za tři body. Ústí do utkání dalo úplně všechno. Všechno jim i vycházelo. My jsme jenom čekali, čekali jsme, co se stane. Takhle se hrát nedá. Kazili jsme servis, nedokázali jsme se o něj opřít, a když se neopřeme o servis, tak alespoň musíme být trpělivý. Pořád jsme jenom někam chvátali, místo toho, abychom si pomohli třeba vysokým balónem. Chceme to jenom zrychlovat a něčím překvapit a potom překvapíme sami sebe. Na tom musíme ještě zapracovat. Musíme všechno zlepšit, aby to bylo preciznější. Jak říkám, děkujeme za tři body. Z naší strany to bylo takové vyhecované. Chtěli jsme doma vyhrát, nechtěli jsme prohrát a ještě s Ústím dostat. Máme toho moc na zlepšení.

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): Bylo to hodně těžké utkání, takže jsem rád, že jsme získali tři body. Postupem času jsme se dostali do hry. Konec utkání jsme dobránili obranou. Zde jsme byli, si myslím lepší.

Hosté:

Filip Kramar (kapitán SKV Ústí nad Labem): Je to škoda. Měli jsme na dosah tiebreak. Domácí hráli dobře a my jsme hráli také dobře. Myslím si, že to byl pěkný volejbal. Bojovali jsme, ale v koncovkách nám vždy chyběl kousek. Jsou zde individuální chyby, nesouhra, ale pro nás to byl super zápas. Určitě se musel všem líbit a já doufám, že se budeme už jenom zlepšovat a že to bude jenom lepší a lepší a že budeme sahat po větším počtu bodů.

Jakub Salon (trenér SKV Ústí nad Labem): První zápas v sezóně, takže vždycky je to takové nesrovnané. Myslím si, že ten náš tým má kvalitu bojovat o lepší umístění než v loňské sezóně. Budeme se rvát o každý bod s každým týmem.  

Popis utkání: Úderem šesté hodiny odpolední zahájil hlavní rozhodčí Jan Krtička, který ještě před týdnem výborně rozhodoval na ME velmi pěkné utkání mezi Slovinskem a Ruskem (3:1) jako hlavní rozhodčí, dnešní utkání. Ale vraťme se rychle na palubovku. Hosté se vícemistra vůbec nezalekli a hned od úvodních míčů předvádějí velmi kvalitní volejbal. Odměnou jim je nepatrné vedení již za stavu 3:5 – blok. K vyrovnání dochází po teči sítě blokujícího ústeckého hráče (7:7). Při podání Jakuba Veselého hosté chybují na útoku (Vicente Parraguierre) a domácí zadarmo odskakují o tři body (11:8 – time Ústí). Po time se nám hra opět vyrovnává, ale je to spíš několikrát zkaženým podáním. Další útok Ústí do autu (Filip Kramar) a náskok Dukly narůstá (15:11). Chytře vytlučeným blokem (Filip Kramar) snižují hosté na rozdíl dvou bodů (17:15) a po bloku Marka Beera již domácí vedou o jediný bod (17:16 – time Dukla) při nepříjemném podání Januzoviče Nebojsy. Po zalívce nahrávače Ústí (Melcher Zachary) je vyrovnáno (19:19) a blížíme se do vyrovnané koncovky prvního setu. Po úspěšné smeči Filipa Kramara se dostává Ústí do vedení (20:21) a v další rozehře se jeho útok zastavuje na dobře postaveném bloku Jakuba Veselého a vedení se přelévá na stranu domácích. Vzápětí Alex Shafranovich využívá míč zadarmo přes a získává druhý plusový bod pro domácí (23:21 time hosté). Bohužel i domácí chybují na útoku a za stavu 23:23 je vyrovnáno. První setbol utkání získává Ústí, když se štěstím vytlouká blok Dukly (Januzovič Nebojsa) a po špatném příjmu Dukly (eso Marek Beer), který končí až na reklamních panelech je konec první sady, který získávají hosté v poměru 23:25.

Druhý set začínají daleko lépe hosté, kteří nabuzeni získaným setem se rychle ujímají při smečovaném podáni kapitána Ústí Filipa Kramara vedení 1:4 (nečisté odbytí Dukla – time Dukla). Blok Aleše Holubce přibližuje Duklu na jediný bod (5:6) a po prvním esu domácích (Mateusz Biernat) je vyrovnáno (7:7). Dva úspěšné zákroky Bartosze Pietruczuka (smeč a blok) a domácí jsou ve dvoubodovém vedení (11:9). Velice chytrá smeč podle sítě Alexe Shafranoviche zvyšuje náskok Dukly o tři body za stavu 14:11, ale přichází další nevynucená chyba na útoku domácího celku a z náskoku domácím zbývají pouhý bod (14:13). Po přímém bodu z podání Dukly (Alex Shafranovich) hosté rychle zastavují hru oddechovým časem (18:15). Získaný náskok si Dukla zásluhou přesně útočícího Patrika Indry udržuje až do samotné koncovky druhé sady. Ještě za stavu 23:20 se snaží trenér hostí Jakub Salon zpomalit hru oddechovým časem. Po time hosté hrají velice nečistě a i Dukla se dnes konečně raduje z prvního setbolu. Hned první svůj setbol proměňuje nádherně sehraným signálem středem (Mateusz Biernat - Aleš Holubec) a je vyrovnáno 1:1 na sety.

Plachtivé podání Aleše Holubce v úvodu třetí sady dělá hostům potíže a domácí jsou ve vedení 2:0. To ale netrvá dlouho. Čisté eso do rohu zóny 5 (Marek Beer) a následně 2x blok Ústí (Martin Tibitanzl) a domácí prohrávají 2:4. Ani toto vedení netrvá dlouho, další parádně sehraný signál středem Dukly a je vyrovnáno (Aleš Holubec – 6:6). Po vyrovnání jsme svědky velmi krásných výměn z obou stran. Až za stavu 15:17 žádá trenér domácích Michal Nekola svůj oddechový čas, když se hosté po ulívce nahrávače (Melcher Zachary) dostávají do dvoubodového vedení (15:17). Po neuvěřitelném zákroku domácího libera (Tomáš Kunc) v poli se zalívkou prosazuje Bartosz Pietruczuk a je vyrovnáno (18:18). Aleš Holubec zastavuje ústecké účko a domácí vedou 19:18 – time Ústí. Útok hostí do autu z pipe a domácí vedou o dva body (21:19). Domácí vzápětí také chybují na útoku a je rychle vyrovnáno (21:21). V koncovce na podání přichází Patrik Indra a jeho dělové podání nedokážou hosté zkrotit, míč zadarmo přelétává na stranu domácích a Jakub Veselý zvyšuje na rozdíl dvou míčů (23:21 – time Ústí). A po bloku Jakuba Veselého se Dukla raduje ze setbolu (24:21). Trošku radost domácího publika kazí zkažené podání, ale máme tu druhý setbol. Ten chytrou zalívkou proměňuje Bartosz Pietruczuk a domácí jsou jediný set od vítězství v utkání.

Americkému nahrávači ve službách Ústí se dnes líbí útočit na druhou přes a hned v úvodu čtvrté sady získává hostům dvoubodové vedení (0:2). Ale na druhé straně máme Patrika Indru a ten je dnes nekompromisní, jeho tvrdý útok z vedlejšího kůlu srovnává stav a po bloku Jakuba Veselého jsou domácí ve vedení 3:2. Blok Filipa Kramara posílá zpět do vedení hosty (5:6) a další čisté eso po plachtivém podání Marka Beera přidává další bod na stranu ústí (5:7). Plachta to je opravdu velice nepříjemná. Další velmi špatný příjem Dukly a smeč z nouze do autu (5:8) nenechává v klidu domácího trenéra Michala Nekolu, který rychle žádá oddechový čas. Ani po odpočinku se přísun bodů na stranu Ústí nezastavuje. Filip Kramar se štěstím prostřeluje blok Dukly a hosté již vedou 5:9. A to není všechno, po dvojím střídání Dukly tu máme další přímý bod z podání Marka Beera (5:10). Až zkažené podání dovoluje Dukle získat konečně šestý bod. Trojblokem Dukla snižuje na rozdíl tří bodů, vzápětí Nebojsa smečuje do autu a po smeči Honzy Štokra již hosté vedou o pouhý bod (11:12). Po bloku Aleše Holubce je vyrovnáno (12:12) a máme tu i oddechový čas na straně hostů. To vše při kvalitním podání Alexe Shafranoviche. Až za stavu 16:15 se konečně domácí dostávají do nepatrného vedení (zalívka Jan Štokr). Blokem Jan Štokr zastavuje Martina Tibitanzla a následné mezihře je Filip Kramar v síti při útoku a hosté zastavují rozjíždějící se Duklu oddechovým časem (20:17). Po time přichází další nevynucená chyba Ústí na útoku a domácí spěchají do koncovky utkání (21:17. Blok nově příchozího Libora Leikepa a domácí již vedou 22:17. Hosté střídají, kapitán Filip Kramar odchází a na jeho místo nastupuje Marek Šulava, který se hned uvádí kvalitní smečí a podáním (22:19). Po dalším bodu hostů přichází domácí oddechový čas (22:20). Ani po time se nepodařilo nové účko dostat z podání (smeč do sítě – 22:21. Až Honza Štokr velmi tvrdou diagonální smečí získává bod na stranu Dukly (23:21). Po zkaženém podání (Vicente Parraguirre) celá hala vstává a raduje se z prvního mečbolu (24:23). Zkažené podání Dukly oddaluje konec utkání a to není všechno, špatná zalívka Dukly a je vyrovnáno 24:24. Honza Štokr o blok do stropu získává další mečbol a když hosté při útoku z pipe přešlapují útočnou čáru, je konec velmi pohledného utkání.

Autor: Zdeněk ŠOLC