thumb

VK DUKLA Liberec slavnostně zahájila novou sezónu UNIQA extraliga mužů a žen

4. 10. 2019

VK DUKLA Liberec slavnostně zahájila novou sezónu UNIQA extraliga mužů a žen

V pondělí 23.9.2019 zahájil Volejbalový klub Dukla Liberec slavnostně novou sezónu „UNIQA extraliga mužů a žen“ se sponzory, novináři a hlavně všemi hráčkami a hráči. Zahájení se podruhé za sebou uskutečnilo ve velkém party-stanu na nádvoří zámku ve Svijanech pod patronací pivovaru Svijany. Úvodního slova se ujal ředitel Volejbalového klubu Dukly Liberec Pavel Šimoníček, který přítomné podrobně seznámil s historií znaku Dukly, úspěchy v minulé sezóně v družstvu žen a mužů, s novými dresy a změnami u jednotlivých družstev, včetně představení všech hráček a hráčů.

 

Po krátké debatě přišlo i na pár otázek na ředitele VK Dukla Liberec (Pavel Šimoníček), trenéry (Michal Nekola a Libor Gálik) a kapitána mužů (Jan Štokr):

 

Pavel Šimoníček ředitel VK Dukla Liberec

 

Pavle, před námi je další extraligová sezóna, jaké má Dukla cíle?

Loni jsme měli kvalitní kádr, ale celá sezóna byla divná. Na začátku jsme byli osmí, chvilku jsme byli i na prvním místě v dlouhodobé části. Nakonec jsme rádi, že jsme skončili celkově druzí. Přesto zklamání po posledním zápase bylo obrovské, protože jsme hráli výborně. Když se řekne o cílech na novou sezónu, já nevím, je to hrozně těžké. Ostatní mančafty strašně moc posílili. Sedm družstev vyhlásilo útok na první čtyřku, čtyři týmy že chtějí být ve finále. Takže bude to letos obrovský boj a já doufám, že hráči nám vrátí, co jsme do nich vložili. Trochu věřím i tomu, že by finále mohlo být znovu. To bylo řečeno k mužům. Co se týče žen, zde bude strašně záležet, jak dokážeme nahradit univerzální hráčku a naši největší údernou sílu Pyštělákovou. Měly by ji nahradit dvě hráčky. Češka Eva Svobodová a americká hráčka z Havaje De Castelo. Podle prvních turnajů je to těžké u zahraničních hráček posoudit, jak se sžijí s českou mentalitou. Může to být neštěstí, anebo naopak bomba. A od toho se bude vše odvíjet.

 

Dlouholetý kapitán Aleš Správka ukončil kariéru, kdo ho nahradí?

Na Alešovo místo jsme přijali kapitána izraelské reprezentace Alexandera Shafranoviche a podle referencí pokud bude hrát tak by to měla být adekvátní náhrada, ale Aleš byl výjimečný. Aleš byl 100% přijímač podání, navíc účinný hráč v útoku a měl dobré podání. Alex by také měl být komplexní hráč, ale třeba Aleše nahradí někdo z dalších tří přijímajících smečařů, Petr Šulista, Bartosz Pietruczuk, nebo další posila Dukly Marek Mikula. V družstvu máme čtyři kvalitní přijímající smečaře a nyní je těžké určit, kdo bude hrát.

 

Kdo převezme roli kapitána po Alešovi?

Honza Štokr byl zvolen většinou hráčů. Zde je strašně důležitá komunikace mezi trenérem a hráči. Myslím si, že Honza tuto roli bude plnit na 100%.

 

V úvodu zahájení sezóny jsi hovořil hezky o novém znaku a dresech:

Ano je to hezké a já chtěl, aby i hráčky a hráči věděli, proč vlastně reprezentují armádu, co to znamená, že Dukla má dlouholetou tradici a ta tradice je celkově velmi silná v Dukle a my jsme na to hrdý a ten svůj znak na dresech budeme nosit dál. Na dresech kromě sponzorů budeme mít i dominantu našeho města – Ještěd.

 

Michal Nekola trenér mužů VK Dukla Liberec

 

Michale nyní se vracíš z reprezentace zpět do Dukly, jaké to na mistrovství Evropy bylo?

No, byl to zase pěkný zážitek. Evropa, mistrovství Evropy, taková to velká sportovní akce je vždycky velký zážitek. Trošku mě mrzí, že jsme nepostoupili dále, ale náš výkonnostní cíl byl postup ze skupiny a porvat se v osmifinále. To jsme udělali, ale bohužel umístění ve skupině nám předurčilo, že půjdeme na jednoho z TOP čtyř týmů v Evropě. Přesto, že jsme celé utkání bojovali, tak to nestačilo. Trošku je tam taková hořkost z toho prvního utkání s Ukrajinou, kdy jsme nepodali výkon, který jsme si představovali. Myslím si, že to byl jeden z těch momentů, který ovlivnil to naše umístění ve skupině. Kdybychom hráli s Ukrajinou bojovněji, následně jsme mohli mít lehčího soupeře. Ale to je jenom spekulace. Prostě se to nepodařilo a musíme to nyní brát jako fakt, takže není to zklamání, splnili jsme cíl, ale nebylo tam nic navíc, co by nás potěšilo.

 

Jak se těšíš na návrat do Dukly:

Těším se moc. Změna prostředí, navíc se vracím do známého. Kluci se moc nevyměnili, takže pracovat s týmem, který tu už byl loni a navázat na to co jsme hráli loni na konci, tak se moc těším. Věřím, že uděláme vše pro to, abychom vylepšili loňské umístění. Od začátku bychom měli být připravení hrát kvalitní volejbal. Loni jsme měli trošičku problém na začátku soutěže. Potom jsme to museli dohánět. To by měla být pro nás letos výhoda.

 

Cíle pro letošní ročník jsou opět ty nejvyšší?

No tak cíle se tady nemění. Postup samozřejmě minimálně do finále v obou národních soutěžích. V Českém poháru a v Extralize. Bohužel v Evropském poháru opět narazíme na Galatasaray Istanbul, která nás loni vyřadila. Je to opravdu silný tým, který loni postoupil až do finále CEV. Porazilo i Trentino Volley z Italie ve finále a podlehlo až ve zlatém setu. Je to opět TOP tým v Evropě a pro nás samozřejmě výzva. Hráči se mohou ukázat v dobrém světle a zahrát si se špičkovým týmem, a od toho se ty evropské poháry hrají.

 

Klade se největší cíl v extralize?

Prioritní cíl je extraliga, to je u nás to nejvíc. V ostatních evropských zemích to tak ale není. Národní pohár je hodnocen prakticky stejně jako národní soutěž. Možná u nás je český pohár trošku podceňován a já v žádném případě nechci český pohár podcenit. Loni jsme v semifinále prohráli s Českými Budějovicemi 3:2. Jihostroj nakonec český pohár získal. Věřím, že letos tuto bilanci chceme vylepšit. Těch deset let co tu jsem, tak stále bojujeme o příčky nejvyšší. Většinou to byl boj až do finále a vybojovat co nejvíce medailí.  

 

Jan Štokr kapitán VK Dukla Liberec

 

U Dukly jsi již třetím rokem, nyní jsi byl zvolen kapitánem, co tě čeká?

Že mě zvolili zapitánem, tak to je pro mě úplně nové. Naposledy jsem byl kapitánem ve 20-ti letech v juniorském nároďáku. Zde se ale jedná spíš o takovou lepší službu, abych usměrnil ty ostatní, prostě jim budu tak trošku suplovat maminku. Funkce je pro mě novou výzvou. S Alešem Holubcem jsme sem přišli ze zahraničí, mysleli jsme, že to bude snadnější, ale extraliga jde výkonnostně každým rokem hodně nahoru. Například Karlovarsko bude s nahrávačem Lukášem Ticháčkem hodně našlápnuté. Takže se nám ta extraliga zlepší, zase kvalita půjde někam nahoru. Týmy, které byly horší, nakoupily kvalitní hráče. Je to jenom dobře. Myslím si, že i ti zahraniční hráči si začínají vybírat naši extraligu  a začínáme být v podvědomí kvalitních týmů. Už to nebude, že jedeme si zahrát na Odolku, jen tak odfrknout, ale loni jsme se tam nadřeli již ve čtvrtfinále. Bude to letos zajímavé.

 

Jaká byla příprava?

Příprava letos byla super. Kondiční příprava v Harrachově a ve Špindlu byla perfektní. Hodně jsme pracovali na fyzičce. Myslím si, že nyní bychom se již měli plně soustředit na techniku a sehrávat se. Fyzicky jsme na tom všichni dobře, dokonce nás to i bavilo, nikdo proti ničemu neprotestoval. Aleš Holubec zaslouží velké uznání za to, jak vše připravil suprově. Dokonce často i zábavnou formou. Nyní již bude důležitá souhra.

 

Za týden již začíná soutěž, na co se nejvíce zaměříte a čím překvapíte soupeře?

Myslím si, že začátek soutěže bude rozpačitý. Jak od nás, tak i od ostatních týmů.  Bude to taková oťukávaná, ale určitě bych nechtěl dopustit, aby to dopadlo jako loni, když jsme prohráli s Prahou dokonce doma, následně 3:0 dostali v Brně a doma s Karlovarskem. Určitě takto bych nechtěl letos soutěž začít. Máme trošku výhodu v tom, že my a České Budějovice máme široký kádr. Naše tréninky jsou prakticky takový malý zápas. Když budeme trénovat šest proti šesti, tak máme proti sobě postavené velmi silné šestky. Již v trénincích bude těžké se prosazovat mezi sebou.

 

V úvodu soutěže máte relativně lehčí soupeře, povinnost by měla být vyhrát?

To bude, ale stejně jak říkám, Ústí posílilo, Praha posílila hodně, tak jak říkám, nerad bych začínal tak jako loni nervózně, že po třech, čtyřech kolech, že nepřihrajeme, že se tam hádáme. Podle mě to není ani o té partě, ale o tom, jak to každý zodpovědně vezme. Zažil jsem už ve své kariéře tým, který nemusel být dobrá parta, ale na hřišti se mohl každý spolehnout na druhého a byl zodpovědný a to je víc důležitý, než ta fráze, že jsme dobrá parta.

 

Libor Gálik trenér žen VK Dukla Liberec

 

Naše ženy se zlepšují každým rokem, jaký je recept?

Určitě je to naším zázemím, určitě i naší prací, kterou jsme zde nastavili. A také máme vysoké cíle. Dukla chtěla být vždy v každém sportu nejlepší  a na tom je postavená celá ta filozofie. Já už jsem kdysi na Dukle hrál, tak osobně vím, že Dukla má jenom ty nejvyšší cíle a tím se i v ženském družstvu řídíme a tak to i směřujeme.

 

Je letošní družstvo opět tak silné jako loni?

Prošli jsme určitými změnami a myslím si, že jsme to doplňovali tak abychom byli lepší. Samozřejmě byl zde i menší problém v tom, že Nikol Pyštěláková nám otěhotněla a ta právě byla naše stěžejní hráčka. Nahradit tuto hráčku bude velmi těžké. Nastoupila k nám De Castelo, kde si myslíme, že by měla nahradit Nicol, ale ta je spíš přihrávající smečařkou, ale věděli jsme, že ještě k nám přijde Eva Svobodová, která tyto dispozice může mít. Myslím si, že na postu univerzální hráčky by Nikol mohla nahradit. Tím nám ale zase chybí kvalitní přihrávající smečařka. Nechceme se schovávat za to, že nám nastala tato změna. To může nastat i během soutěže. Přijdou zranění, nemoc a výkyvy formy, takže určitě chceme zase bojovat alespoň o to třetí místo a náš vnitřní cíl je bojovat ještě výš.

 

Nebudou trochu chybět zkušené hráčky, které odešly?

Samozřejmě budou (smích), protože ty zkušenosti se nedají ničím nahradit. Celá extraliga nakupovala nové zahraniční hráčky, které mají určité zkušenosti a mají i ambice zde uspět. My jsme šli cestou dokupování mladých českých hráček, které chceme dovézt na vyšší úroveň, aby byly zkušené volejbalistky. To může ze začátku trošku dělat problém, ale myslím si, že máme tak široký kádr, který by se měl vypracovat a po vánočních svátcích by měl být již ve špičce.

 

Co evropské poháry?

Letos máme dobrý los, takže bychom chtěli postoupit co nejdále. Uvidíme, co bude dál ve druhém kole. Zde můžeme narazit na Maďarky, ale ještě se přesně neví, kdo postoupí. Můžeme jet do Turecka, nebo do Španělska, to se teprve uvidí. Ale šance přejít přes dvě kola se zdá být reálná. Potom už se nabízejí Drážďany a to už je super tým.

 

 

AUTOR: Zdeněk ŠOLC