thumb

Muži vyhrávají nad Odolena Voda!

20. 3. 2019

VK DUKLA LIBEREC – VOLEJBAL AERO ODOLENA VODA:

PEREX – Velmi slušně zaplněná liberecká sportovní hala Dukly dnes přivítala první čtvrtfinále. Úplně ve stejný den, jako v loňském roce, právě na Josefa jsme zde byli svědky velmi pěkného prvního čtvrtfinále mezi Duklou a Ostravou, kde domácí po boji za 110 minut zvítězili 3:1 na sety a získali první vítězství v sérii. Letos na Duklu přijíždí AERO, které letos ve 21. kole Duklu sesadilo z prvního místa extraligové tabulky, když doma zvítězilo v pěti setech za 130 minut 3:2. Toto vítězství AERO katapultovalo z 10. místa na 8.. Doma si Dukla vítězství pohlídala a zvítězila za tři body 3:1 v 10. kole. Play off je ale úplně jiná soutěž, zde se začíná s čistým stolem a kdo chce postoupit do semifinále, musí svého soka třikrát přehrát. AERO v loňském roce skončilo po základní části poslední a svoji účast v extralize zachránilo až v posledním utkání baráže s Beskydy. To Dukla Liberec je pravidelným účastníkem ply off a má letité zkušenosti. Minulý rok a předloni skončila celkově třetí a před třemi a čtyřmi lety slavila dokonce titul. Čtvrtfinálová série pro Duklu začíná velice dobře. AERO po výborných výkonech v posledních dvou zápasech předkola play off předvádělo dnes na Dukle fantastický výkon, ale na domácí to přesto nestačilo. Dukla dokázala vybojovat dvě velice těžké koncovky v prvním a druhém setu. Ve třetím stahovala 11-ti bodový náskok, ale těsně podlehla a čtvrtý set si již pohlídala a ujímá se vedení 1:0. Čtvrtfinálová série pokračuje v pátek 22.3.2019 od 18:00 hodin na AERU.

č.: 140      dne: 19.03.2019                 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec – Volejbal AERO Odolena Voda 3:1 (27:25,25:23,22:25,25:20)

Rozhodčí: Tomáš Fink a Petr Kvarda

Počet diváků: 743

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Holubec, Štokr, Šulista, Veselý, Biernat, Grut, libera Kopáček, Kunc. Střídali: Indra, Srb, Leikep, Pietruczuk

Hosté:  Viiber, Mikula, Gear, Hladík, Vanags, Walsh, libero Hadrava. Střídal: Holčík, Russell, Vachoušek

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán domácích): Nechci hodnotit utkání. Samozřejmě by se tam dalo vytknout hodně nepřesností z naší strany. Ale pro nás je velice důležité, že jsme vyhráli domácí utkání. Počítají se výhry a ne body a pro nás to je to nejdůležitější. Nyní se pojedeme o další vítězství porvat do Odolky.  

Michal Nekola (trenér domácích): Prvně bych chtěl poděkovat fanouškům, protože nás dnes dohnali k vítězství. My jsme očekávali, že dnešní utkání nebude jednoduché. Potvrdilo se, že Odolka je výborně rozehraná z předkola play off a musím klukům poděkovat, protože to dnes zvládli. Vedeme 1:0 na zápasy a musíme zůstat na zemi, protože série bude velmi těžká.

Hosté:

Tomáš Kotrch (kapitán hostů): Myslím si, že jsme zase až tak perfektně dnes nehráli. Mrzí mě asi nejvíce první set, kdy jsme byli hodně blízko vítězství. Možná v koncovce jsme vzali jeden nebo dva auty ze servisu a myslím si, že jsme i zazátkovali při posledním míči. Poslední tři míče nás stáli možná první set, což je velká škoda. Druhý set byl opět vyrovnaný, tam se také dalo, zde polevovaly oba týmy. Ve třetím setu jsme se zase vrátili výborně do hry. Hodně jsme vedli a Liberec v koncovce naše vedení stahoval. Ve čtvrtém setu jsme víceméně nezvládli koncovku. To byla také velká škoda. Liberec v koncovce tahal za delší konec, nicméně si myslím, že domácí dnes působili dost nervózně v prvním utkání play off a je škoda, že jsme toho dnes nevyužili. Na kdyby se nehraje, ale kdybychom zvládli koncovku prvního setu, mohlo to být jiné.

Jiří Šiler (trenér hostů): Poblahopřál bych domácím k dnešnímu vítězství. My jsme ty slibné náskoky v prvních dvou setech nedokázali dotáhnout do vítězství v setu a to nás asi stálo celé utkání.

Popis utkání: Hned v úvodu se domácí dostávají do dvoubodového vedení při podání Honzy Štokra, které ale nevydrželo dlouho. Blok AERA vzápětí vyrovnává a po nepříjemné smeči Martina Hladíka jsou hosté ve vedení. Hráč Dukly v síti a těsný aut nenechává v klidu domácího trenéra Michala Nekolu, který rychle žádá oddechový čas (2:5). Po time se Dukla rychle vrací do hry a po bloku Jakuba Veselého již hosté vedou pouze o jeden bod (4:5). Další chyba domácího univerzála na útoku (přešlap útočné lajny) znamená, že domácí trenér na hřiště posílá Patrika Indru (5:8). Patrik se mu odměňuje ukázkovým blokem a hosté opět vedou o jediný bod (7:8). Toms Vanags čistým esem vrací náskok na stranu hostí a po vytlučeném bloku hosté již vedou o čtyři body (7:11). Patrik Indra dalším blokem získává plusový bod pro domácí a po zázračném zákroku domácího libera Tomáše Kunce Dukla snižuje na jediný bod (10:11). A máme tu vyrovnání. Další blok mladíčka Patrika Indry zvedá z lavičky trenéra hostí Jirku Šilera a ten rychle žádá time (12:12). Až za stavu 16:15 se konečně domácí dostávají do vedení po nečistém hraní hostujícího hráče. Po smeči do velkého autu Tomse Vanagse již domácí vedou o dva body a máme tu druhý oddechový čas AERA. Po time se pro změnu hosté vyznamenávají na bloku a je opět vyrovnáno (18:18) a blížíme se do vyrovnané koncovky prvního setu prvního čtvrtfinále (23:23). První setbol získávají dobře postaveným blokem hosté (Martin Hladík) a Michal Nekola ihned zastavuje hru oddechovým časem (23:24). Nahrávač Mateusz Biernat na druhou přes - vyrovnává.  Hosté z pipe (Marek Mikula) se vrací k setbolu, ale Andrej Grut nekompromisně z hlavního kůlu odvrací ztrátu setu. Po bloku hostů v síti při smeči Patrika Indry je setbol na straně Dukly. Set ukončuje Martin Hladík smečí do prostřed sítě a domácí jsou ve vedení 1:0 na sety.

Po výměně stran hosté pokračují ve výborné obraně na síti. Dvojblokem zastavují útok Dukly a jsou ve vedení 0:2. Přesto za stavu 3:3 je vyrovnáno (smeč Patrik Indra ze zadní zóny 1). Technická smeč Marka Mikuly opět přelévá dvoubodové vedení na stranu AERA (4:6). Po chytré zalívce z nouzové nahrávky Patrik Indra vyrovnává (8:8) a drama na liberecké palubovce pokračuje. Útok o blok (Petr Šulista) dovoluje poprvé v druhém setu nahlédnout do nepatrného vedení Dukle (10:9). Bohužel sestřelený hráč Dukly mimo hrací plochu vrací vedení na stranu AERA (11:12). Vše si ale postižený hráč nahrazuje přímým bodem z podání (Petr Šulista) a je opět vedení na straně Dukly (13:12). Ani toto vedení domácích netrvá dlouho. Smeč končí v těsném autu a na ukazateli svítí (13:14). Andrej Grut využívá dalšího dobře zpracovaného míče v poli (Tomáš Kunc) a důrazným útokem vrací vedení Dukle (16:15). Bohužel pro domácí publikum, které vidí opravdu nádherný volejbal nejvyšší kvality, netrvá ani toto vedení dlouho. Esem (prasátko) Robert Viiber otáčí na 16:17. Po smeči do autu AERA (Toms Vangs) je Dukla opět v těsném vedení (20:19). Bloky hostů dnes dominují, 210 cm vysoký Francis Walsh zastavuje Duklu a AERO vede 20:21. Tak jako v prvním setu, blíží se nám opět velmi dramatická koncovka. Aleš Holubec blokem zastavuje účko hostů a trenér Jirka Šiller si rychle žádá oddechový čas (23:22). Po time přichází další deska Dukly (Aleš Holubec – Anrej Grut) a Dukla se raduje z prvního setbolu druhé sady (24:22). První setbol si kazí zkaženým podáním. Druhý již proměňuje Honza Štokr velmi tvrdou smečí a domácí jsou jediný set od vítězství v prvním čtvrtfinále UNIQA extraligy mužů.

Do třetího dějství nám nastupují opět stejné sestavy na obou stranách a můžeme začít. Úvod patří hostům. Domácí se nemohou vypořádat s nepříjemným podáním Marka Mikuly a blokem Roberta Geara a z ničeho nic vedou 0:3. Když ztroskotává další útok Dukly na bloku AERA (blok Martin Hladík), zastavuje hru oddechovým časem Michal Nekola (1:5). Ani time nezastavuje rozjeté hosty. Z pipe se prosazuje Marek Mikula a rozdíl již je pětibodový (1:6). Dukla střídá pomalu na všech postech, aby zastavila hosty, ale těm se v těchto fázích utkání daří (2:8 – Martin Hladík). První jiskřičku naděje vykřesává blokem Andrej Grut (4:8). Ale další chyba na útoku vrací šestibodové vedení na stranu AERA. Po špatném příjmu podání Dukly přichází již druhý time Dukly (4:11) a s domácími to vypadá na ručník. Po bloku AERA a dalším útoku do zámezí Dukly vedou hosté 4:13. Další zbytečné chyby na příjmu a tak vysokého rozdílu z pohledu domácích jsme na Dukle svědky snad poprvé v sezóně (5:16). Při podání Libora Leikepa domácí kosmeticky upravují vysoký bodový rozdíl (12:19 – eso, blok Bartosz Piertruczuk) a máme tu oddechový čas i na druhé straně. Náskok hostů byl ale tak velký, že ani tak zkušené družstvo jako je Dukla nic nezmohla a za stavu 20:24 se AERO raduje z prvního setbolu ve třetí sadě (Robert Gear). První setbol si hosté kazí sami zkaženým podáním. Andrej Grut čistým esem snižuje na rozdíl dvou bodů (22:24), ale další setbol si již hosté pohlídali dobře postaveným trojblokem a snižují na 2:1 (na bloku Marek Mikula) na sety.

V pozměněné sestavě nastupují domácí volejbalisté. Na palubovku se vrací Honza Štokr, na smeč přichází Bartosz Pietruczuk a na blok Libor Leikep. Přesto v úvodu čtvrtého setu mají hosté více ze hry a dobře postaveným blokem se dostávají do dvoubodového vedení (1:3). Blok Honzy Štokra zastavuje útok Aera a Dukla je ve vedení 7:6. Jiří Šiller zastavuje hru oddechovým časem. Po time přichází čisté eso Dukly (Mateusz Biernat)a po dlouhé době vede Dukla o dva body (8:6). Bohužel další nevynucená chyba domácích na útoku skóre rychle srovnává (9:9). Velmi tvrdé podání (Bartosz Pietruczuk) nezpracoval Marek Mikula a další zkrácené podání padá na palubovku opět před stejného hráče a domácí již vedou 14:11. Hosté se ale nevzdávají, výbornými zákroky v poli zvedají i těžké míče a rychle snižují na rozdíl jediného bodu (14:13). Po další nevynucené chybě Dukly na útoku je vyrovnáno (15:15). Zadarmo se po špatném postavení AERA domácí dostávají do dvoubodového vedení (17:15). Série chyb na podání nám pomalu posouvá set do koncovky. Na tříbodové vedení pro domácí zvyšuje blokem Bartosz Pietruczuk (20:17). Ale i hosté dnes dobře blokují a když Martin Hudík zastavuje na hlavním kůle útok Dukly, ztrácí AERO pouze jeden bodík (20:19). To nenechává v klidu Michala Nekolu a ten rychle utkání zastavuje oddechovým časem. Tříbodové vedení Dukle rychle vrací smečí o blok Bartosz Pietruczuk (22:19) a domácí jsou blízko vítězného cíle. Smeč hostů do sítě konec utkání rychle přibližuje (23:19). Petr Šulista z pipe získává pro Duklu první mečbol utkání (24:20) a když Martin Hladík míří do velkého autu, je rozhodnuto. Dukla vítězí 3:1 na sety a ujímá se vedení 1:0 ve čtvrtfinále EXM.

 

 

Autor: Zdeněk ŠOLC