thumb

První vítězný zápas letošního roku!

8. 1. 2019

Nekonečně dlouhou rozehrou začalo dnešní utkání, která nakonec skončila bodem pro hosty. Až do stavu 5:5 hrála obě družstva bojovně a hlavně bez chyb. Do dvoubodového vedení se poprvé dostává Dukla. Petr Šulista (hvězda dnešního televizního utkání) ukončuje další pěknou mezihru tvrdě z hlavního kůlu (7:5). Po získání nepatrného náskoku se domácí uklidňují a s velkou jistotou získávají další plusové body (9:6 – Michal Hrazdira chybuje na útoku, 10:6 – Petr Šulista po špatném příjmu podání smečuje hned z první a 13:7 – Jan Štokr smečí). Brno se snaží, ale nic mu nevychází. Ani podání. Jenom za první set kazí svých sedm servisů a daruje Dukle zadarmo body. Setbol na sebe nenechává dlouho čekat. Přímý bod z podání (Mateusz Biernat) a Dukla se raduje za stavu 24:13 z prvního svého setbolu. Po další chybě na útoku Brna se domácí ujímají vedení 1:0 na sety.

Přestávku mezi prvním a druhým setem vyplnilo poděkování ředitele pivovaru Svijany družstvu superveteránů, kteří v řadě získali třetí titul mistra České republiky právě za pivovar Svijany, který je jeden z hlavních sponzorů Dukly Liberec.

Ale vraťme se na palubovku. Druhý set byl neuvěřitelně vyrovnaný. Brno se rychle oklepalo z debaklu z prvního setu a hrálo neuvěřitelně dobře. Po vyrovnané polovině setu se v koncovce podařilo hostům získat velmi slibný náskok. Ze stavu 17:17 kvalitním blokem (Stefan Okosanovič) odskakují o dva body (17:19). Dukla v těchto fázích i trochu chybuje na útoku svého soupeře zadarmo pouští až do čtyřbodového náskoku (19:23). Není to jenom chybami Dukly, ale na útoku velmi dobře hraje brněnský kapitán a už to dokonce vypadá, že druhý set bude snadnou kořistí hostů. Střídání na straně Dukly přináší ovoce. Patrik Indra svým přímým bodem z podání snižuje na rozdíl dvou bodů (21:23), ale po time hostů své podání kazí a hosté získávají první setbol (21:24). První setbol hostů odvrací smečí o blok Andrej Grut. Další z kategorie podání snů přichází z ruky Honzy Štokra a je vyrovnáno. Přetahovaná na síti po špatném příjmu Brna je kořistí Libora Leikepa a domácí mají setbol (25:24). Ten si již pohlídali a po dalším kvalitním podání hosté nedokáží dobře zakončit. Poslední míč druhé sady patří mladičkému nahrávači Dukly Jiřímu Srbovi, který se na koncovku objevil na palubovce. Jeho dobře postavený blok zastavuje brněnského univerzála a domácí již vedou 2:0 na sety.

V úvodu třetího dějství se hosté pokusili ještě o obrat a ze začátku se jim i dařilo. Eso Stefana Okosaniviče posílá hosty do vedení 2:4. Nevynucená chyba domácích a hosté jsou ve vedení 3:6. Po esu Honzy Štokra se začíná náskok hostí rychle tenčit (5:6) a za stavu 9:9 je vyrovnáno (blok Jakub Veselý). Po vyrovnání již Dukla získává pevnou půdu pod nohami a s přehledem si kráčí pro tři body (12:9 – blokem Mateusz Biernat). Hosté již nedokázali na náskok Dukly odpovědět a po jednobloku Jakuba Veselého celá hala povstává a slaví první mečbol (24:19). Na podání přichází Petr Šulista a svým druhým bodem z podání ukončuje první letošní utkání.

 

 

Autor: Zdeněk ŠOLC