thumb

Slavnostní zahájení sezony

20. 10. 2015

1 (zahájení)

 

Pavel Šimoníček – ředitel VK Dukla Liberec

V letošní sezóně obhajujeme titul mistra ČR. Dnešní večer bude probíhat tak, že po úvodním slovu dám prostor novinářům, aby se zeptali našeho týmu. Letošní tým bude úplně stejný jako v loňské sezóně. Hrát se bude opět pod vedením trenéra Michala Nekoly. Kapitán týmu zůstává Aleš Správka. Pro letošní ročník jsme udělali pouze dvě změny. Došlo k doplnění týmu. K stávající dvanáctce hráčů jsme nominovali dva mladé juniory a reprezentanty, kteří budou dělat konkurenci blokařům a liberu. Blokař Luboš Pospíchal a druhý je libero Tomáš Kunc, který bude k Václavovi Kopáčkovi.

 

2 (novináři)

 

Martin Sedlák (MF Dnes)- každý rok jsem se ptal na změny kádru, ale letos se není na co ptát, protože nejsou změny žádné a to si nevzpomínám, že by někdy bylo. Proto se ptám trenéra a kapitána, jestli si pamatují, že by nikdo neodešel z kádru a jestli je to pro tým velké plus.

Michal Nekola – pro mě je to velké plus a nikdy jsem to ve své kariéře nezažil, že by zůstal celý tým a myslím si, že to pro nás bude dobré, protože se známe již celý rok a můžeme navázat na to, co nám šlo a napravit, co nám nešlo. A toho bylo málo, protože jsme vyhráli (smích).

Aleš Správka - pro nás jako mančaft to, že jsme zůstali ve stejném složení, je přínosné. Dobře se známe, jsme dobrá parta a to jste myslím, že viděli všichni. A když by někdo chtěl odejít, tak by dostal přes papulu.   

 

Martin Sedlák (MF Dnes) - ještě se zeptám Pavla Šimoníčka, jak se to podařilo udržet hráče, myslím, že byl velký zájem o mistrovské hráče?

Pavel Šimoníček – určitě byl, ale domluvili jsme se s hráči. Liga mistrů, kterou budeme hrát, není šťastným řešením, vzhledem k tomu, kolik úsilí a financí to stojí. Je to cíl nás všech předvést se v Evropě, představit v Liberci nejlepší hráče světa a to se nám podařilo a myslím, že i usnadnilo rozhodování některým hráčům, aby zůstali.

 

Martin Sedlák  (MF Dnes) - dotaz na trenéra, zda při přípravě nechyběli reprezentanti Slovenska a ČR?

Michal Nekola - pro každý tým je to vždy problém, když není družstvo v přípravě kompletní, ale poprali jsme se s tím. Nevyhnuli se nám v přípravě zranění a tak jsme museli sestavu různě kombinovat, ale zase potom dostali možnost si v přípravě zahrát všichni hráči proti velmi kvalitním soupeřům. To si myslím, že bylo dobré pro sbírání zkušeností a konspirace.

 

Martin Sedlák  (MF Dnes) - poslední dobou se říkalo, kdy už ta Dukla získá titul, zeptám se kapitána, zda to byl velký tlak a zda bude pro obhajobu ten tlak ještě větší?

Aleš Správka – všichni sportovci vědí, že obhájit titul je určitě těžší, protože po té euforii je důležité tvrdě pracovat a předvádět hru, na kterou jsme byli zvyklí. Je to jenom na nás, jak k tomu přistoupíme.  Jsme takoví profesionálové, že alespoň finále bychom měli v letošní sezóně zopakovat.

 

Martin Sedlák  (MF Dnes) - jak vidíte letošní soupeře po změnách v jejich kádrech, jak se změnili, zda budou silnější nebo slabší, Budějovice a Karlovarsko?

Michal Nekola – co jsem měl možnost vidět, tak si myslím, že letošní soutěž bude kvalitnější, než v loňské sezóně, protože přišlo hodně kvalitních hráčů. Týmy se dost obměnily, takže to bude z tohoto pohledu velmi těžké. Ale my jsme nezaháleli a celou přípravu jsme tvrdě makali a věřím, že se nám to povede jako vloni. Těch aspirantů na titul kromě nás je víc - tradičně Budějovice, které změnily libero a univerzála. Budějice jsou také spolu již dlouho a mají tým zkušený. Karlovarsko se změnilo hodně, ale již v loňské sezóně hráči potvrdili, že svojí kvalitu mají a sami se netají tím, že by do finále chtěli, což znamená, že kvalitu mít musí. Z ostatních týmů bych řekl, že se zvedne Brno, které posílilo a obměnilo kádr, když zjistilo, že to jenom s mladým kolektivem nejde hrát, a proto se doplnili zkušenými hráči ze zahraničí. I Ústí si myslím, že bude letos lepší. Kladno, to zatím neznáme, ale mají i zde být cizinci, takže určitě budou lepší jak Havířov. Z tohoto pohledu si myslím, že soutěž bude letos kvalitní.

 

David Nyč (Český rozhlas) - Liga mistrů tu bude, jak velký boj byl zajistit tuto soutěž a jestli tým trochu nemrzí, že se utkání nebudou hrát na Dukle.

Pavel Šimoníček – je to ztráta domácího prostředí, ale bohužel evropská volejbalová federace nás zde nenechá hrát. Zase ale na druhou stranu si vyzkoušíme velký volejbal, kotel jako když tu byla světová liga, kdy přišlo na utkání 3,5 tisíce diváků. Na naše finále přišlo 2,5 tisíce lidí a určitě se dostaví i další diváci. Věříme, že hokejovou halu dokážeme zaplnit, že naši stálí fanoušci i ti noví vytvoří takovou atmosféru, aby se nám hrálo výborně, ale je to velká nevýhoda hrát v jiné hale.

 

Franta Kuberka (sponzor) – LM, používání jestřábího oka, zda bude nebo nebude. Zda se budou sledovat bloky a lajny a kolikrát za set může jestřábí oko použít, když nebude mít trenér již oddechový čas, zda může jestřábí oko zneužít.

Pavel Šimoníček - v základní části LM se jestřábí oko nepoužívá. Pokud postoupíme, tak jestřábí oko je zapotřebí a v tuto chvíli musíme zaplatit za to, že se nám podaří postoupit, 5000 € za každý další zápas a jestřábí oko musí být.

Michal Nekola – jestřábí oko by se mělo používat na cokoliv, na co se zeptá trenér nebo kterýkoliv hráč. Jedná se o balon do hřiště nebo ven, o teče na bloku, ve hře o dotek sítě a přešlap. Všude by měly být kamery. Dotaz se může vznést na cokoliv, ale může se dotazovat přesně na to, co chcete vědět. Pokud se ptáte na teče a přitom byl i blok v síti, tak to druhé vám neřeknou.  Pokusy máte v každém setu dva. Pokud máte pravdu, tak dva pokusy zůstanou, v opačném případě o oko přijdeme.

 

3 (rozhovor s Pavlem Šimoníčkem – ředitel VK Dukla Liberec)

 

Pavle - před Duklou je 68. sezóna, je to vůbec možné, že Dukla se již tolik let drží na vrcholu sportovního dění v naší republice?

No je to tradice jako blázen. Měli bychom si toho vážit.

 

Jaký největší úspěch Dukly byl v historii klubu?

V ročníku 1975/76 Dukla slavila vítězství v LM (dříve Cup Champions). Již tenkrát LM mistrů v Evropě hodně znamenala. Zde Dukla porazila Slavii Sofia (BUL) 3:1. Co jsem členem Dukly, tak největší úspěch byl jednak 3. místo v evropském poháru a dabl v roce 2001, kdy jsme vyhráli ČP a ligu. A nesmíme zapomenout, že Dukla byla 3x ve finálové čtyřce v evropských pohárech, což nedokázal žádný kolektivní klub v žádném sportu, ani hokejisté, fotbalisté, basketbalisté, prostě nikdo. A to Dukla Liberec dokázala během deseti let.

 

Dukla měla možnost jako vítěz extraligy hrát LM, bylo velmi těžké sehnat finanční prostředky?

Nóó, byl to obrovský prožitek sehnat na soutěž 2,5 miliónu korun na základní část. Naštěstí nám pomohlo město, pomohl kraj, podrželo nás ministerstvo. My jsme tým, který reprezentuje armádu  a jsme tým, který reprezentuje kraj i naše město. Takže tyto tři subjekty se daly dohromady a pomohly nám s úhradou, dále existuje samozřejmě i spousta sponzorů. Ale když si vezmeme, že rozpočet týmu je 10 až 12 miliónů a sehnat dalších 20 % finančních prostředků navíc, není možné soutěž z těch sponzoringů pokrýt. Proto jsme potřebovali dotace, kterých se nám naštěstí dostalo, a protože ta euforie, která tady vládla bezprostředně po získání titulu, nám k tomu velmi pomohla a v tu chvíli nám to všichni slíbili. Ale nebylo to jenom v té euforii, ale i po zralém uvážení. Protože ti kluci si to hlavně zasloužili.

 

Jak se zachovala česká televize k jednotlivým utkáním LM na našem území?

ČT pro LM nemá prostor, to znamená, že první dva zápasy v Liberci budou pouze ze záznamu. Pouze poslední zápas v základní skupině bude v přímém přenose. To znamená, kdo bude chtít vidět živě Duklu v LM, může využít internetové televize, nebo osobně zavítat do hokejové haly v Liberci. Jednotné vstupné činí 100 Kč pro osobu. 50 Kč bude zlevněné pro důchodce a děti, děti do 140 cm budou mít vstup zdarma. Musím se ale zastavit u novinky, kterou jsme pro LM připravili společně s pivovarem Svijany. Kdo si zakoupí „plechovku piva pro chlapy“, která normálně stojí 120 Kč, obdrží ke každé plechovce vstupenku na LM zdarma na libovolné utkání. To znamená, kdo má rád pivo a chce si koupit dobré pivo, má možnost v krásném dárkovém balení po dvou litrech. Na balení je i logo Dukly, včetně termínů jednotlivých utkání LM.

To je určitě zajímavá informace pro diváky Dukly, kde se dá tato plechovka piva zakoupit?

Buď přímo v hale Dukly při kterémkoliv zápase anebo v Hypermarketu Globus.  

 

 

4 (rozhovor s Michalem Nekolou – trenérem Dukly Liberec)

 

Po slavnostním zahájení nové sezóny extraligy mužů jsme se zeptali trenéra VK Dukly Liberec Michala Nekoly, jaké jsou letošní cíle, s čím jde Dukla do nového ročníku jako obhájce mistrovského titulu?

Jak říkáš, jako mistři republiky nemůžeme mít jiné cíle než obhajobu, takže jsme se pečlivě připravovali a věříme tomu, že jsme schopni to dokázat.

 

Byla letos před sezónou tvrdá příprava?

Příprava byla hodně podobná loňské přípravě a trošku jsme i v něčem přidali a to že jsme zůstali ve stejném hráčském složení si myslím, že je pro nás jenom plus. Všichni kluci odpracovali loňský ročník výborně a ten titul si zasloužili. Myslím si, že když takto spolu spolupracují, tak vlastně díky tomu jsme zvítězili. My jsme se snažili tento kádr udržet i pro tento ročník a to se nám povedlo.

 

Kdo nový přišel do družstva?

Tým posílili dva mladí hráči, které se budeme snažit postupně zapracovat do našeho týmu. Libero Tomáš Kunc, který je z juniorské reprezentace a Luboš Pospíchal, blokař, který bude mít možnost se učit od zkušených blokařů jako je Luboš Staněk a Libor Leikep.

 

Odkud tyto hráči přišli?

Luboš Pospíchal přišel z Telče a Tomáš Kunc je z Hradce.

 

Začátek soutěže máte hodně těžký, nejprve do Ostravy a potom v TV utkání do Českých Budějovic, jak se s tím vyrovnáte?

No prostě takový je los. Stejně musíme s každým dvakrát hrát v základní části, to si člověk nevybere, ale já věřím, že jsme letos připraveni na začátek soutěže velmi dobře a že to úspěšně zvládneme.

 

Kolikátý jsi vlastně získal titul mistra ČR?

Jako trenér mám titul první samozřejmě, ale jako hráč jsem získal čtyři tituly. Takže bych byl velmi rád, kdybych tu sérii prodloužil.

 

Tak ať se daří – díky.

 

Zdeněk ŠOLC

1 (zahájení)

 

Pavel Šimoníček – ředitel VK Dukla Liberec

V letošní sezóně obhajujeme titul mistra ČR. Dnešní večer bude probíhat tak, že po úvodním slovu dám prostor novinářům, aby se zeptali našeho týmu. Letošní tým bude úplně stejný jako v loňské sezóně. Hrát se bude opět pod vedením trenéra Michala Nekoly. Kapitán týmu zůstává Aleš Správka. Pro letošní ročník jsme udělali pouze dvě změny. Došlo k doplnění týmu. K stávající dvanáctce hráčů jsme nominovali dva mladé juniory a reprezentanty, kteří budou dělat konkurenci blokařům a liberu. Blokař Luboš Pospíchal a druhý je libero Tomáš Kunc, který bude k Václavovi Kopáčkovi.

 

2 (novináři)

 

Martin Sedlák (MF Dnes)- každý rok jsem se ptal na změny kádru, ale letos se není na co ptát, protože nejsou změny žádné a to si nevzpomínám, že by někdy bylo. Proto se ptám trenéra a kapitána, jestli si pamatují, že by nikdo neodešel z kádru a jestli je to pro tým velké plus.

Michal Nekola – pro mě je to velké plus a nikdy jsem to ve své kariéře nezažil, že by zůstal celý tým a myslím si, že to pro nás bude dobré, protože se známe již celý rok a můžeme navázat na to, co nám šlo a napravit, co nám nešlo. A toho bylo málo, protože jsme vyhráli (smích).

Aleš Správka - pro nás jako mančaft to, že jsme zůstali ve stejném složení, je přínosné. Dobře se známe, jsme dobrá parta a to jste myslím, že viděli všichni. A když by někdo chtěl odejít, tak by dostal přes papulu.   

 

Martin Sedlák (MF Dnes) - ještě se zeptám Pavla Šimoníčka, jak se to podařilo udržet hráče, myslím, že byl velký zájem o mistrovské hráče?

Pavel Šimoníček – určitě byl, ale domluvili jsme se s hráči. Liga mistrů, kterou budeme hrát, není šťastným řešením, vzhledem k tomu, kolik úsilí a financí to stojí. Je to cíl nás všech předvést se v Evropě, představit v Liberci nejlepší hráče světa a to se nám podařilo a myslím, že i usnadnilo rozhodování některým hráčům, aby zůstali.

 

Martin Sedlák  (MF Dnes) - dotaz na trenéra, zda při přípravě nechyběli reprezentanti Slovenska a ČR?

Michal Nekola - pro každý tým je to vždy problém, když není družstvo v přípravě kompletní, ale poprali jsme se s tím. Nevyhnuli se nám v přípravě zranění a tak jsme museli sestavu různě kombinovat, ale zase potom dostali možnost si v přípravě zahrát všichni hráči proti velmi kvalitním soupeřům. To si myslím, že bylo dobré pro sbírání zkušeností a konspirace.

 

Martin Sedlák  (MF Dnes) - poslední dobou se říkalo, kdy už ta Dukla získá titul, zeptám se kapitána, zda to byl velký tlak a zda bude pro obhajobu ten tlak ještě větší?

Aleš Správka – všichni sportovci vědí, že obhájit titul je určitě těžší, protože po té euforii je důležité tvrdě pracovat a předvádět hru, na kterou jsme byli zvyklí. Je to jenom na nás, jak k tomu přistoupíme.  Jsme takoví profesionálové, že alespoň finále bychom měli v letošní sezóně zopakovat.

 

Martin Sedlák  (MF Dnes) - jak vidíte letošní soupeře po změnách v jejich kádrech, jak se změnili, zda budou silnější nebo slabší, Budějovice a Karlovarsko?

Michal Nekola – co jsem měl možnost vidět, tak si myslím, že letošní soutěž bude kvalitnější, než v loňské sezóně, protože přišlo hodně kvalitních hráčů. Týmy se dost obměnily, takže to bude z tohoto pohledu velmi těžké. Ale my jsme nezaháleli a celou přípravu jsme tvrdě makali a věřím, že se nám to povede jako vloni. Těch aspirantů na titul kromě nás je víc - tradičně Budějovice, které změnily libero a univerzála. Budějice jsou také spolu již dlouho a mají tým zkušený. Karlovarsko se změnilo hodně, ale již v loňské sezóně hráči potvrdili, že svojí kvalitu mají a sami se netají tím, že by do finále chtěli, což znamená, že kvalitu mít musí. Z ostatních týmů bych řekl, že se zvedne Brno, které posílilo a obměnilo kádr, když zjistilo, že to jenom s mladým kolektivem nejde hrát, a proto se doplnili zkušenými hráči ze zahraničí. I Ústí si myslím, že bude letos lepší. Kladno, to zatím neznáme, ale mají i zde být cizinci, takže určitě budou lepší jak Havířov. Z tohoto pohledu si myslím, že soutěž bude letos kvalitní.

 

David Nyč (Český rozhlas) - Liga mistrů tu bude, jak velký boj byl zajistit tuto soutěž a jestli tým trochu nemrzí, že se utkání nebudou hrát na Dukle.

Pavel Šimoníček – je to ztráta domácího prostředí, ale bohužel evropská volejbalová federace nás zde nenechá hrát. Zase ale na druhou stranu si vyzkoušíme velký volejbal, kotel jako když tu byla světová liga, kdy přišlo na utkání 3,5 tisíce diváků. Na naše finále přišlo 2,5 tisíce lidí a určitě se dostaví i další diváci. Věříme, že hokejovou halu dokážeme zaplnit, že naši stálí fanoušci i ti noví vytvoří takovou atmosféru, aby se nám hrálo výborně, ale je to velká nevýhoda hrát v jiné hale.

 

Franta Kuberka (sponzor) – LM, používání jestřábího oka, zda bude nebo nebude. Zda se budou sledovat bloky a lajny a kolikrát za set může jestřábí oko použít, když nebude mít trenér již oddechový čas, zda může jestřábí oko zneužít.

Pavel Šimoníček - v základní části LM se jestřábí oko nepoužívá. Pokud postoupíme, tak jestřábí oko je zapotřebí a v tuto chvíli musíme zaplatit za to, že se nám podaří postoupit, 5000 € za každý další zápas a jestřábí oko musí být.

Michal Nekola – jestřábí oko by se mělo používat na cokoliv, na co se zeptá trenér nebo kterýkoliv hráč. Jedná se o balon do hřiště nebo ven, o teče na bloku, ve hře o dotek sítě a přešlap. Všude by měly být kamery. Dotaz se může vznést na cokoliv, ale může se dotazovat přesně na to, co chcete vědět. Pokud se ptáte na teče a přitom byl i blok v síti, tak to druhé vám neřeknou.  Pokusy máte v každém setu dva. Pokud máte pravdu, tak dva pokusy zůstanou, v opačném případě o oko přijdeme.

 

3 (rozhovor s Pavlem Šimoníčkem – ředitel VK Dukla Liberec)

 

Pavle - před Duklou je 68. sezóna, je to vůbec možné, že Dukla se již tolik let drží na vrcholu sportovního dění v naší republice?

No je to tradice jako blázen. Měli bychom si toho vážit.

 

Jaký největší úspěch Dukly byl v historii klubu?

V ročníku 1975/76 Dukla slavila vítězství v LM (dříve Cup Champions). Již tenkrát LM mistrů v Evropě hodně znamenala. Zde Dukla porazila Slavii Sofia (BUL) 3:1. Co jsem členem Dukly, tak největší úspěch byl jednak 3. místo v evropském poháru a dabl v roce 2001, kdy jsme vyhráli ČP a ligu. A nesmíme zapomenout, že Dukla byla 3x ve finálové čtyřce v evropských pohárech, což nedokázal žádný kolektivní klub v žádném sportu, ani hokejisté, fotbalisté, basketbalisté, prostě nikdo. A to Dukla Liberec dokázala během deseti let.

 

Dukla měla možnost jako vítěz extraligy hrát LM, bylo velmi těžké sehnat finanční prostředky?

Nóó, byl to obrovský prožitek sehnat na soutěž 2,5 miliónu korun na základní část. Naštěstí nám pomohlo město, pomohl kraj, podrželo nás ministerstvo. My jsme tým, který reprezentuje armádu  a jsme tým, který reprezentuje kraj i naše město. Takže tyto tři subjekty se daly dohromady a pomohly nám s úhradou, dále existuje samozřejmě i spousta sponzorů. Ale když si vezmeme, že rozpočet týmu je 10 až 12 miliónů a sehnat dalších 20 % finančních prostředků navíc, není možné soutěž z těch sponzoringů pokrýt. Proto jsme potřebovali dotace, kterých se nám naštěstí dostalo, a protože ta euforie, která tady vládla bezprostředně po získání titulu, nám k tomu velmi pomohla a v tu chvíli nám to všichni slíbili. Ale nebylo to jenom v té euforii, ale i po zralém uvážení. Protože ti kluci si to hlavně zasloužili.

 

Jak se zachovala česká televize k jednotlivým utkáním LM na našem území?

ČT pro LM nemá prostor, to znamená, že první dva zápasy v Liberci budou pouze ze záznamu. Pouze poslední zápas v základní skupině bude v přímém přenose. To znamená, kdo bude chtít vidět živě Duklu v LM, může využít internetové televize, nebo osobně zavítat do hokejové haly v Liberci. Jednotné vstupné činí 100 Kč pro osobu. 50 Kč bude zlevněné pro důchodce a děti, děti do 140 cm budou mít vstup zdarma. Musím se ale zastavit u novinky, kterou jsme pro LM připravili společně s pivovarem Svijany. Kdo si zakoupí „plechovku piva pro chlapy“, která normálně stojí 120 Kč, obdrží ke každé plechovce vstupenku na LM zdarma na libovolné utkání. To znamená, kdo má rád pivo a chce si koupit dobré pivo, má možnost v krásném dárkovém balení po dvou litrech. Na balení je i logo Dukly, včetně termínů jednotlivých utkání LM.

To je určitě zajímavá informace pro diváky Dukly, kde se dá tato plechovka piva zakoupit?

Buď přímo v hale Dukly při kterémkoliv zápase anebo v Hypermarketu Globus.  

 

 

4 (rozhovor s Michalem Nekolou – trenérem Dukly Liberec)

 

Po slavnostním zahájení nové sezóny extraligy mužů jsme se zeptali trenéra VK Dukly Liberec Michala Nekoly, jaké jsou letošní cíle, s čím jde Dukla do nového ročníku jako obhájce mistrovského titulu?

Jak říkáš, jako mistři republiky nemůžeme mít jiné cíle než obhajobu, takže jsme se pečlivě připravovali a věříme tomu, že jsme schopni to dokázat.

 

Byla letos před sezónou tvrdá příprava?

Příprava byla hodně podobná loňské přípravě a trošku jsme i v něčem přidali a to že jsme zůstali ve stejném hráčském složení si myslím, že je pro nás jenom plus. Všichni kluci odpracovali loňský ročník výborně a ten titul si zasloužili. Myslím si, že když takto spolu spolupracují, tak vlastně díky tomu jsme zvítězili. My jsme se snažili tento kádr udržet i pro tento ročník a to se nám povedlo.

 

Kdo nový přišel do družstva?

Tým posílili dva mladí hráči, které se budeme snažit postupně zapracovat do našeho týmu. Libero Tomáš Kunc, který je z juniorské reprezentace a Luboš Pospíchal, blokař, který bude mít možnost se učit od zkušených blokařů jako je Luboš Staněk a Libor Leikep.

 

Odkud tyto hráči přišli?

Luboš Pospíchal přišel z Telče a Tomáš Kunc je z Hradce.

 

Začátek soutěže máte hodně těžký, nejprve do Ostravy a potom v TV utkání do Českých Budějovic, jak se s tím vyrovnáte?

No prostě takový je los. Stejně musíme s každým dvakrát hrát v základní části, to si člověk nevybere, ale já věřím, že jsme letos připraveni na začátek soutěže velmi dobře a že to úspěšně zvládneme.

 

Kolikátý jsi vlastně získal titul mistra ČR?

Jako trenér mám titul první samozřejmě, ale jako hráč jsem získal čtyři tituly. Takže bych byl velmi rád, kdybych tu sérii prodloužil.

 

Tak ať se daří – díky.

 

Zdeněk ŠOLC

<< Zpět na seznam novinek