thumb

Liberecké volejbalisty povede už v páté sezoně v řadě kouč Nekola (idnes.cz)

27. 5. 2013

Volejbalisté Dukly Liberec vybojovali v minulé vydařené sezoně tři medaile. Dobyli triumf v Českém poháru, v evropském Challenge Cupu dokráčeli až do semifinále pro bronz, chyběl jen zlatý hřeb v podobě zisku domácího mistrovského titulu, na který čekají už deset let. V semifinále extraligy totiž vypadli s pozdějším senzačním šampionem Ostravou a v boji o třetí místo pak porazili Příbram.

"Vzhledem k tomu, že sezonu musíme považovat za jednoznačně úspěšnou, tak jsem opět jmenoval trenérem Michala Nekolu. Domluvili jsme se celkem rychle bez problémů, protože zájem o prodloužení smlouvy byl z obou stran," popsal Pavel Šimoníček, ředitel libereckého klubu.

Nekola tak vstupuje pod Ještědem už do své páté sezony. "Jak už jsem řekl, minulá sezona byla celkově velice dobrá, ale, bohužel, skončila velkým zklamáním, kterým byl nepostup do finále extraligy. Od trenéra proto požaduju, aby udělal nějaké změny v tréninkovém procesu na příští sezonu, na čemž jsme se shodli, protože jediným cílem bude za rok postup do finále extraligy a boj o titul," prohlásil Šimoníček, který proto v těchto dnech usilovně pracuje na posílení kádru.

"Jednáme o příchodu talentovaného reprezentačního nahrávače Jakuba Janoucha ze Zlína a univerzála Jakuba Vencovského z Benátek nad Jizerou, který od nás odešel před dvěma lety do Francie. Jasno by mělo být už začátkem června," naznačil Šimoníček.

Pokud Dukla tyto dva hráče uloví, stávající druhý nahrávač Matyáš Démar by měl odejít do ČZU Praha a druhý univerzál Martin Vodvárka do Ústí nad Labem. Dalším otazníkem v kádru je post blokaře. Smlouva skončila kanadskému dlouhánovi Adamu Kaminskému a místo něj by se měl vrátit po roční pauze zaviněné zlomeninou zánártních kůstek kmenový volejbalista Liberce Marek Beer.

"Bude ale záležet, jestli se dá dohromady, protože jeho zdravotní stav se zatím, bohužel, moc nelepší. Kdyby Beer opravdu ještě nemohl hrát, jednou z variant je další angažmá pro Kaminského, s jehož působením panovala oboustranná spokojenost," poznamenal Pavel Šimoníček.

Až do konce června se budou liberečtí volejbalisté věnovat doplňkovým sportům, v červenci mají dovolenou a hlavní přípravu odstartují na začátku srpna na legendárním turnaji v Dřevěnici. Kromě extraligy a domácího poháru budou narozdíl od minulých let v Evropě bojovat už ve druhé nejvýznamnější soutěži Poháru CEV.

V kádru Dukly nyní chybí kvůli povinnostem v národním týmu smečař Tomáš Hýský a libero Václav Kopáček a také univerzál Jan Hadrava, jenž excelentně zahájil beachvolejbalovou sezonu na grandslamovém turnaji Světového okruhu v Argentině. V páru s Kufou skončili na 9. místě, což je jejich největší úspěch společné kariéry na písku.