thumb

Uvidíme, co na nás ještě vybalí, říkal Hýský po vítězství nad Maccabi (idnes.cz)

7. 2. 2013

Volejbalisté Dukly po skvělém výkonu nedali oslabenému izraelskému Maccabi Tel Aviv sebemenší šanci, zničili ho 3:0 a dovolili mu uhrát pouhých 42 bodů! To je na souboj v elitní osmičce evropského poháru pořádný výprask.

Na obhajobu Maccabi je však nutné říct, že do Liberce dorazil bez obou svých nahrávačů a ztráta klíčových mužů sestavy byla výrazně znát od prvních míčů. "V tom bylo utkání specifické a je fakt, že proti soupeři bez nahrávačů jsme to měli dost usnadněné. Ale excelentně jsme podávali, hodně jsme je zatlačili a i s nahrávačem by měli problémy," tvrdil Michal Nekola, kouč Liberce.

"Těší mě, že jsme koncentrovaně odehráli všechny sety, ve výborném domácím prostředí jsme pořád tlačili a Tel Aviv jsme k ničemu nepustili. Pro diváky to určitě bylo dobré utkání, protože jsme vyhráli, na druhou stranu mohl soupeř předvést v plné síle rozhodně víc."

Hosté z Izraele museli improvizovat a roli nahrávače plnil místo svého dvojčete Nicolase Argentinec Martin Efron, povoláním libero. A přestože respekt budili dva urostlí Brazilci, tým Maccabi připomínal v prvním setu spíše partičku výletníků, kteří si přijeli pod Ještěd zapinkat. Hráči Dukly toho parádně využili, vybudovali si neuvěřitelný náskok 23:8, který soupeř zmírnil na "přijatelný" debakl 25:12.

Druhý set byl do stavu 11:11 vyrovnaný, ale pak opět Liberečtí nabrali ďábelské tempo a naprosto jasně dovedli duel k drtivému triumfu. Kralovali hlavně na servisu, když předvedli 12 es a přidali 15 bodů z bloků. "Maccabi sice chyběli nahrávači, ale ti ostatní patří do základní sestavy. Takže i když budou doma v odvetě komplet, myslím, že postoupit do semifinále je pro nás schůdné," mínil liberecký smečař Tomáš Hýský.

Jaké vlastně byly příčiny absence obou nahrávačů? "Jeden je prý zraněný a druhý snad musel někam mimo Evropu, nevím přesně," řekl Nekola. Otázkou je, jestli to nebyla od Maccabi taktika. V osmifinále cestoval do Finska také v hodně okleštěné sestavě, prohrál tam stejně jasně jako v úterý 0:3, ale doma zvítězil a pak postoupil díky zlatému tie-breaku.

"Jestli oni to takhle nemají postavené... Že ven jedou v devíti lidech, pak soupeře doma smáznou a spoléhají na ten rozhodující tie-break. Uvidíme, co na nás za týden vybalí, ale jak říkám, na postup určitě máme," řekl Hýský.

Volejbalisty Liberce čeká nabitý program. Ve čtvrtek hrají odvetu čtvrtfinále domácího poháru v Praze s ČZU, v sobotu hostí jako lídr extraligy poslední Ústí a ve středu už budou v Tel Avivu bojovat o skvělý úspěch v podobě semifinále Challenge Cupu. Do čtyřky je posune výhra, pokud s Maccabi jakkoli prohrají, musí zvládnout zlatý tie-break.