thumb

Liberecký blokař Staněk: Po zápase nikdo ze šatny nespěchá (idnes.cz)

18. 1. 2013

Rozjetému týmu šéfuje s kapitánskou páskou ostřílený internacionál Lubomír Staněk. "Všechno nám klape, obzvlášť ve volejbale je pro úspěch parta ohromně důležitá. Po zápase sedíme v klidu v šatně, nikdo nespěchá domů, pak si dáme společně pivko, prostě vše je OK," popsal 37letý blokař Staněk.

Ve středu jste doma v prvním osmifinále Challenge Cupu smetli srbský Novi Sad a byla to v poháru už vaše pátá výhra 3:0. Čekal jste tak hladký průběh?
Že z nás budou mít Srbové až takový respekt, to mě překvapilo. Jsou to ale mladí kluci, kteří hodně skáčou a ta jejich souhra nebyla ideální. Myslím, že to jsou takové tréninkové typy a když přijde tvrdé na tvrdé, tak se sesypou. V odvetě doma budou asi nebezpečnější, budou do toho od servisu počínaje řezat ze všech sil, přesto věřím, že máme na to, abychom trpělivou hrou postoupili.

V čem je kouzlo Dukly v letošní sezoně?
Mančaft si prostě sednul hned od začátku. Přišli zkušení smečaři Američan Burrow a Správka, to jsou kolektivní typy a zapadli. Všichni makáme naplno, bez konfliktů a i když se nedaří, urveme to. Ti naši mladí se chtějí pořád něco naučit, na tréninku makají dvakrát tolik, i ráno, kdy my starší už tolik nechodíme. A oni kvůli tomu nemají kecy, protože vědí, že potřebujeme o něco víc odpočívat a oni víc trénovat. Třeba můj mladý parťák na bloku Zajíček herně roste před očima, je paráda ho sledovat.

Laťku jste si nastavili hodně vysoko. Ustojíte fakt, že teď jste asi hlavními adepty na titul, který Dukle už hodně let chybí?
Zůstáváme v klidu, play-off je úplně jiný sport. U nás je alfou a omegou úspěchu Buml (nahrávač Řezníček). Když vydrží se zdravím on i my ostatní, tak bychom do finále extraligy měli dojít. A tam se uvidí.

Kvůli zranění Beera jste táhli se Zajíčkem celou sezonu ve dvou, proto přišel Kanaďan Kaminski... ´
Na tréninku se jeví velice dobře, nad sítí skáče krásně vysoko. Už jsme vyloženě potřebovali třetího do party, protože ve dvou by se to v tolika zápasech ve třech soutěžích, které jsou před námi, zvládnout nedalo.