thumb

Jihostroj na kolenou, Liberec obrátil zápas a po roce ho porazil (www.via-volley.cz)

6. 12. 2012

Hosté vstoupili do zápasu lépe. Najeli na Liberec velmi agresivně, málo chybovali a hned odskočili o pár bodů. Domácím na začátku vůbec nehrál Jan Hadrava, takže brzy byl stav setů 0:1 pro Budějovice. Ve druhé části se situace opakovala. Jihostroj si celkem rychle vypracoval náskok až na pohodlných 14:6. Pak se ovšem začaly dít velké věci. Dukla se vzpamatovala, začala velmi riskantně a dobře podávat, jak plachtícím, tak skákáným servisem. Rázem bylo srovnáno a hrála se velmi dramatická koncovka. Tu nakonec po velkém boji uhráli hosté esem Vladimíra Sobotky. Stav byl 0:2.

Třetí set však znamenal obrat v celém zápase. Hosté si sice hned na začátku vypracovali několik bodových příležitostí, ale všechny nepřesnou hrou na nahrávce nebo v útoku spálili. Liberec zlepšil přihrávku a začal stabilně ztrátovat. A hlavně se rozehrál Honza Hadrava, který totálně opanoval zápas. Na plné čáře přehrál Jakuba Novotného, který by potřeboval doplnit baterky, zvýšit výskok tak o 10 cm a dát občas servis přes síť. Hadrava výborně podával, v každém ze zbývajících tří setů zařídil odskok Liberce o několik bodů. Začal i útočit, hrál dva směry: diagonálu a ještě větší diagonálu.

Jihostroj s veškerou svou super taktikou nebyl absolutně schopen zareagovat. Občas by obrana Budějovic měla začít myslet hlavou, ne jen se dívat do tabulek a čísel. Karta se začala obracet i na hlavním kůlu. "Čechoameričan" Ryan Burrow zahrál neuvěřitelný zápas, poradil si s dvojbloky i trojbloky, často díky neschopnosti budějovického bloku a obrany. Co zahrál do zóny pět, to spadlo na zem, Juračka na liberu byl pokaždé jinde než balon.

Na druhé straně Peter Pláteník hrál na stejně dobrých procentech, ale projevem se od Burrowa dost lišil. Někdy se více zajímal o rozhodčího Labaštu než o výsledek. Celé družstvo Budějovic mělo v krizových chvílích trochu více negativní projev než soupeř, hráči jako by nechtěli pochopit, že se jim někdo může v klidu vyrovnat. Budou si na to muset zvyknout. Trenér Jihostroje působil chvílemi velmi bezradně.

Rozdíl byl obrovský i v obraně na síti. Budějovice se dlouhodobě potýkají s horším blokem (méně bloků než soupeř v zápasech se Zlínem, Libercem i ČZU Praha). Liberecký kapitán Lubomír Staněk sám nasbíral stejný počet bodových bloků jako celý tým Budějovic (6). Veterán Staněk hrál jako zamlada, burcoval celé družstvo a ukázal, proč patřil dlouhou dobu k oporám reprezentace.

Nejen že se Liberec dokázal zvednout ze stavu 0:2 (což není vůbec jednoduché), ale po loňské absolutní nadvládě Jihostroje dokázal, že letos bude velmi rovnoceným soupeřem a může myslet i na titul. Tým Jihostroje se neměl poslední tři sety vůbec čeho chytnout a měl by se do budoucna zamyslet. Jak nad hrou, tak nad projevem. Vyrostl mu soupeř, který to tentokrát myslí opravdu vážně.

7. kolo extraligy mužů:

Dukla Liberec – Jihostroj České Budějovice 3:2 (-19,-28,19,18,12)
Odolena Voda – Ostrava 2:3 (-14,21,17,-16,-11)
Zlín – Benátky n. J. 3:0 (17,21,23)
ČZU Praha – Brno 3:2 (24,-17,23,-20,13)
Havířov – Ústí n. L. 3:1 (19,21,-22,23)