thumb

Volejbalisté Liberce ve Vyzývacím poháru postoupili přes Tilburg (idnes.cz)

22. 11. 2012

Volejbalisté liberecké Dukly potvrdili dobrou formu z domácí extraligy, které bez ztráty jediného bodu po 5. kole vládnou. V domácím prostředí v odvetě 2. kola evropského Challenge Cupu drtivě porazili přední nizozemský celek z Tilburgu stejně jako v jeho hale před týdnem 3:0 a hravě se probili do další fáze.

V ní už ale narazí na mnohem kvalitnějšího soupeře: začátkem prosince je čeká dvojzápas s bulharským CSKA Sofia. "Věřili jsme si, že doma vyhrajeme a potvrdíme vítězství z Tilburgu. Opět jsme výborně podávali a celkově jsme byli výrazně lepší než soupeř," liboval si Michal Nekola, kouč Dukly.

"Celkově bylo důležité, že jsme měli pořád bodově navrch a byli jsme dostatečně trpěliví." V prvním setu měli od začátku navrch domácí volejbalisté, Nizozemci vedli jen jednou 10:9. V klíčových chvílích pak posunuli k důležitému zisku úvodní sady Duklu blokaři. Zajíček vystřelil z podání eso na 18:15 a vzápětí vyšperkoval náskok výtečným obranným zákrokem kapitán Staněk. Vedení si Severočeši už v pohodě udrželi.

Domácí se okamžitě dostali do obrovské herní pohody a do druhého dějství vletěli jako uragán. Nizozemce drtili po skvělých servisech Hadravy a Burrowa už 8:1 a hosté nevěděli, kam na palubovce skočit dřív.

Rozklad nizozemské party postupně pokračoval a liberečtí volejbalisté ji po využitém setbolu doslova sestřelili 25:8. Takové vysoké skóre se v evropských pohárech vidí jen málokdy. A fanoušci ve slušně zaplněné hale Dukly nadšeně aplaudovali.

"Na co jsme v tomhle setu sáhli, to nám vyšlo. Na Tilburg padla od začátku deka, a proto jsme vyhráli takovým velkým rozdílem," uvedl Nekola.

Ve třetí sadě se nizozemští hráči trochu vzpamatovali ze šokujícího výprasku, s Duklou ale drželi krok jen do stavu 8:8. Pak už opět kralovali Liberečtí a hravě dokráčeli k postupu. "Nečekali jsme na to, co bude hrát soupeř, ale soustředili jsme se jen na naši hru, a to byl základ úspěchu," tvrdil americký smečař Liberce Ryan Burrow.