thumb

VK Dukla Liberec zahájila slavnostně svoji 65. sezonu

17. 10. 2012

Jak je VK Dukla Liberec připravená na nový ročník EX-M:

Před samotnou soutěží jsme odehráli deset přípravných turnajů, celkově třicet kvalitních zápasů a nyní už nás čeká poslední turnaj v Německu ve Spergau. Při turnajích se postupně vykrystalizovala základní sestava, která si myslím bude velmi silná.
Dukla pro letošní rok posílila zejména na postech krajních smečařů:
Určitě. Ta tvář Dukly se letos rapidně změní. Navíc budeme hrát úplně jiný styl. Sehnali jsme dva kvalitní hráče na post smečařů, kteří jsou zvyklí na velmi rychlou hru – Aleš Správka a Ryan Burrow. Doufám, že nic neprozradím z taktiky trenérů, ale každý náš soupeř to ihned pozná, že budeme hrát hodně pipe (útok ze zadní zóny) a rychlou a pestrou hru. Možná bude chvilku trvat, než se dokonale všichni sehrajeme.  
Bude se vaše hra podobat hře Jihostroje, který také posílil v podobě nedávného reprezentanta Petera Pláteníka:
Peter Pláteník, nevím, zda dokáže hrát tak rychle, jako Aleš Správka. Záleží i na tom, zda se dokáží přizpůsobit naši nahrávači smečařům, nebo obráceně. Jsme ve stádiu zrodu a uvidíme, co nám naznačí první zápasy. Tomáš Hýský byl nyní v reprezentaci a zvykal si na rychlou nahrávku reprezentačního nahrávače Ondřeje Bouly. Jak říkám uvidíme, jak bude nová hra efektivní a podle toho budeme reagovat dál
Obhajujete krásné druhé místo z loňské sezóny, jaké jsou plány na novou sezónu:
Je to deset let, co jsme získali titul. Máme v družstvu šest hráčů, kteří byli osloveni a pozváni do reprezentace ČR. Dále zde máme dva hráče, kteří jsou legendy českého volejbalu (Lubomír Staněk a Pavel Řezníček) a posilu v osobě Ryana Burrowa, takže budeme usilovat o stupně nejvyšší. Přesto je to sport a všechno je nyní otevřeno. Letos v extralize je hned několik velmi silných týmů. Například Příbram, Praha, Zlín, Benátky a hlavně Jihostroj České Budějovice. Nerad bych na někoho zapomněl, ale všechna družstva se na nás budou chtít vytáhnout a my zase na ně. Myslím si, že letos máme na nejvyšší mety. Vše se bude odvíjet od zdraví hráčů, potřebujeme i trochu volejbalového štěstí a také bude rozhodovat aktuální forma týmu. Určitě letošní ročník bude velmi zajímavý.
Na co se mohou těšit příznivci Dukly v letošní sezóně:
Divákům chceme především předvádět kvalitní hru. Plánujeme i různé soutěže. Záleží jenom na divácích, aby přišli a podívali se na naši hru, aby je bavila. První utkání na domácí palubovce hrajeme v pondělí 29.10.2012 od 18:00 hodin se Zlínem. Chtěl bych pozvat všechny příznivce volejbalu, aby se přišli podívat. Samotné utkání bude v nočních hodinách ze záznamu vysílat i televizní stanice ČT sport.
 
A co nám prozradil muž s kapitánskou páskou, bývalý reprezentant Lubomír Staněk?
Jaká byla letošní příprava týmu:
Byla velmi náročná a dlouhá, protože letošní ročník EX-M začíná hrozně pozdě. Myslím si, že jsme s přípravou mohli začít malinko déle, ale jsou zde mladí hráči a ty se potřebovali důkladně sehrát s nahrávači. Myslím si, že začínáme poslední dobou hrát dost dobrý volejbal.
Jak samotnou přípravu zvládali starší hráči:
My musíme dělat ty modely mladým hráčům, ale už nám ty nohy někdy nejdou a musíme malinko víc odpočívat, spát.  Jak říkám, po tréninku jídlo – spaní.
To znamená, že tým je po fyzické a herní stránce velice dobře připraven:
Musím to rychle někde zaťukat. Zatím letos žádné velké zranění a vše nám v družstvu harmonicky funguje. Tři týdny jsme naprosto v pohodě a můžeme hrát spolu pomalu se zavřenýma očima, jak se říká – už aby konečně ta soutěž začala.
Co zranění Marka Beera:
To byla velká smůla. Marek špatně došlápl na levou nohu při turnaji v Příbrami a zlomil si zánártní kůstku, což je docela nepříjemné. V úterý 16.10. by měl již sundat sádru, tak doufáme, že bude vše v pořádku a do Vánoc nám pomůže na bloku.
Už se vykrystalizovala základní sestava:
Letos máme oproti loňsku více smečařů. Pravidelně se na hřišti střídají a všichni hrají výborně. Trenérovi vůbec nezávidím skládání sestavy. Střeďáci jsme zatím dva, zde to je jednoduché. Mladý nahrávač Matyáš Démar se také velmi zlepšil a určitě bude dostávat více příležitostí. Buml (Pavel Řezníček) mi říkal, že přivítá, když Matyáš bude více hrát. To znamená, že těch variant v družstvu máme hned několik.
Oporou týmu a dlouhodobým kapitánem Dukly Liberec byl do poloviny loňské sezóny Jan Jeslínek. Nyní u týmu působí, ale na palubovce ho již neuvidíme. Proto jsme se zeptali, zda mu volejbal nechybí.
Jak na tebe působí letošní příprava Dukly. Každý rok jsi polykal tréninkové dávky a nyní vypomáháš v zákulisí:
Jsem velmi rád, že mám práci a že jsem mohl zůstat u volejbalu. Po slavnostním rozloučení jsem úplně s volejbalem skončil a chodím do zaměstnání – na Duklu a hlavně se věnuji rodině. Volejbal mě opravdu nechybí. Oslovila mě i družstva z nižších soutěží (Turnov, Jablonec, TU Liberec), ale řekl jsem ne.
Co u Dukly zastáváš:
Jsem takový organizační pracovník. Zabezpečuji turnaje, výbavu pro hráče, dohlížím na materiální zabezpečení soutěže.
Zdeněk Šolc