thumb

Hadrava a ti druzí aneb Osobnosti play off extraligy z pohledu statistika (www.cvf.cz)

28. 4. 2012

Zatímco v první části nejvyšší soutěže získal nejvíce bodů příbramský Michal Kriško (545 bodů), v nejvíce bodoval diagonální hráč liberecké Dukly Jan Hadrava, který získal 252 bodů.
Peter Michalovič, druhý v pořadí nejvíce bodujících hráčů play off, získal pro ostravský tým 224 bodů. V přepočtu bodů za set však Kriško nadále extralize vládne (4,87), na druhém místě v tomto hodnocení se s 4,48 body za set umístil Peter Michalovič.   

Michal Kriško si i v play off udržel vedení ve statistice nejlépe podávajících hráčů. Kriško nadělil v devíti utkáních soupeřům 17 es, což je v přepočtu na set 0,55 es na set. O jeden přímý bod z podání méně získal ostravský smečař Aleš Správka, ten však odehrál o tři utkání více než Kriško (0,31 bodů na set).

Nejúspěšnějším útočníkem play off se stal střední blokař Ostravy Vladimír Sobotka, který ve druhé fázi soutěže útočil s účinností 47 % (64 bodů). Sobotku následuje v úspěšnosti útoku další blokař Marek Beer z liberecké Dukly, který útočil s pětačtyřicetiprocentní úspěšností (59 bodů).  Ze smečařů byl v útoku nejúčinnějším hráčem českobudějovický Tomáš Fila (38 %). Nejvíce bodů v útoku získal Jan Hadrava (217 bodů).

Nejlépe blokujícím hráčem druhé části extraligy se stal liberecký kapitán Lubomír Staněk, který vynikající obranou na síti získal pro svůj tým 44 bodů, což v přepočtu na set dělá 0,9 bodů na set. Za Staňkem se v hodnocení nejlepších blokařů umístil českobudějovický Michal Sukuba. Sukuba přivedl útočníky soupeře do nesnází v devětatřiceti případech. Blokař ligového mistra zvítězil ve statistice počtu vítězných bloků na set (1,11).

Nejlépe přihrávajícím hráčem play off české extraligy se stal hráč pražského ČZU Filip Křesťan, který přihrával s celkovou úspěšností 65 %. Filip však v play off odehrál pouze tři utkání a devět setů. Na druhém místě v hodnocení nejlepších přihrávačů ligy je příbramský smečař Vojtěch Zach, který v devíti utkáních přihrával s úspěšností 49,4 %. Celkem 54 % přihrávek Zacha našlo nahrávače v ideální pozici pro nahrávku, 77 % procent přihrávek z 239 pokusů bylo pozitivních.

Radek Krpač